Koje su hitne stomatološke intervencije tokom pandemije koronavirusa?

Veliki broj stomatoloških ordinacija širom Srbije je zatvoren, ali Stomatološki fakultet radi. Primaju se isključivo hitni slučajevi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.03.2020.

11:16

Koje su hitne stomatološke intervencije tokom pandemije koronavirusa?
Foto: depositphotos/AllaSerebrina

Šta je u doba korone hitan slučaj i koliko smo bezbedni kod zubara za "Jutro" TV Prve prof.dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta, rekao je da su hitni slučajevi sva bolna stanja.

"Hitna su sva bolna stanja, počevši od bola koji je naizgled bezazlen, recimo kod dece koja nose fiksne aparate, pa luk ili žice za ispravljanje zuba pravi rane, hitno stanje je zapaljenje zuba gde pacijent ima nesnosne bolove i svakako da treba mu pružiti hitnu stomatološku pomoć. Takođe hitni slučajevi su infekcije koje mogu biti i blage, ali infekcije mogu izazvati brojne druge komplikacije, kao što i sami znate dešavalo se da infekcija poreklom od zuba završi se sa smrtnim ishodom", rekao je on.

Takođe, kako je dodao, hitna stanja su i krvarenja, te da je dužnost zubara da pomognu pacijentu "uz sve mere zaštite i prevencije širenja koronavirusa".’

Šta se dešava ako stariji pacijent ima hitni slučaj ili dođe do pucanja proteze i koje su mere zaštite koje doktori stomatologije moraju da primenjuju, saznajte u snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: