U CILJU SUZBIJANJE PANDEMIJE: Odobreno 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata
Foto: Profimedia

Fond za inovacionu delatnost

U CILJU SUZBIJANJE PANDEMIJE: Odobreno 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata

InfoBiz -

Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom, saopšteno je danas.

Kako je navedno, u kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju i prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Zbog vanrednog stanja Fond je proceduru javnog poziva sproveo u periodu od 17. do 24. marta.

"I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Republike Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom", saopštio je Fond.

Nezavisna ekspertska komisija Fonda je dala prioritet rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najuticajniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme, a razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva.

Poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom.

Po pojedinačnom projektu dodeljeni iznos dodeljene podrške je do šest miliona dinara, saopštio je Fond.

Podršku su dobili kompanija Voxellab za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje, "ČS Solutions" za razvoj nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom, "Metaling" za paletu proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja i "SIGMA KULA" za udvostručavanju proizvodnje natrijum hipohlorita.

Novac preko javnog poziva dobiće i "SmartResearć" za razvoj prvog srpskog respiratora, „365ADS“ za kabinu za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, „Corten Art“ za sistem aerosolne dezinfekcije za upotrebu u industriji i hazardnim sredinama, „SKV Garant“ koji će razvijati prenosive ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju i „Advertout“ za proizvodnju višekratnih zaštitnih odela.

Na spisku podržanih projekata su i Hola Systems za izrada kontrolnog pulta za prevenciju širenja virusa i zaraznih bolesti, „Heliant“ za platformu za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama i Agrounik koji će se baviti razvojem biološkog dezinficijensa sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track