Čudo u Amsterdamu: Fudbaler Ajaksa izašao iz kome posle skoro tri godine

B.A.

27. 03. 2020. u 08:10

Fudbaler Ajaksa Abdelhak Nuri probudio se iz kome u kojoj je bio od jula meseca 2017. godine, objavio je njegov brat

Чудо у Амстердаму: Фудбалер Ајакса изашао из коме после скоро три године

STRAŠNA 2020. godina, u kojoj virus korona razara skoro ceo svet, donela je, ipak, i jednu lepu, čudesnu životnu priču. Junak je bivši fudbaler Ajaksa Abdelak Nuri (22), koji se uspešno oporavlja posle izlaska iz kome u koju je upao u julu 2017. i prema tadašnjim prognozama bio je osuđen na doživotno vegetiranje, bez nade da ozdravi.

Čudo se, međutim, desilo, što je u jednoj holandskoj TV emisiji ispričao brat Abderahim. Po njegovim rečima, nekada jedan od najtalentovanijih fudbalera u "zemlji lala", čiji je nadimak Api, najpre je u avgustu 2018. probuđen iz medicinski indukovane kome, a nedavno je pušten sa intenzivne nege na kućno lečenje.

- Apiju je mnogo bolje otkako je u kućnom ambijentu, u našem domu koji smo prilagodili njegovom novom životu - rekao je brat Abderahim. - On sada može da sedi u invalidskim kolicima. Komunicira podizanjem obrva ili smeškom, i tako odgovara na pitanja. Gledamo čak i fudbal zajedno. Doduše, ponekad deluje malo izgubljeno i potpuno je zavisan od nas, ali sve je to mnogo bolje nego što su stručnjaci pretpostavljali. Bitno je da može da jede, da pokazuje emocije, da bude zajedno sa nama u društvu. I nikada mu se ne obraćamo kao da je bolestan, već mu normalno govorimo.

Otac Mohamed je dodao da će familija i dalje biti danonoćno uz njega, da očekuje dalji napredak.

- Moramo da izvučemo iz Apija najviše što možemo. Nikada nećemo odustati - emotivno je pričao Mohamed.

AJAKS PRIZNAO GREŠKU
PRILIKOM prvobitnog tretmana Nurija od strane klupskih lekara došlo je do greške, što je priznao direktor Ajaksa Edvin van der Sar.
- Doktori su previše vremena potrošili na čišćenje disajnih puteva i bili su nedovoljno posvećeni cirkulaciji, otkucajima srca i oživljavanju. Da su tako uradili, Nurijevo stanje bi bilo nešto bolje danas - rekao je Van Der Sar, čiji klub snosi sve troškove oporavka.

"ODOBRIO" DE JONGU BARSU
FRENKI de Jong, bivši vezista Ajaksa, a sada Barselone, obilazi povremeno Nurija, nekadašnjeg saigrača iz veznog reda.
- Prošlog leta sam sedeo s njim. Došla mu je majka i pitala ga:"Api, gde bi trebalo da ode Frenki? U Barselonu?" Odmah je podigao obrvu. Bio je to poseban momenat - ispričao je De Jong.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije