');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

HALO, DOKTORE... U domovima zdravlja se primaju samo HITNI SLUČAJEVI, dok se sve ostalo obavlja TELEFONOM

Svi smo dobili preporuke kako treba da funkcioniše postupak kada sumnjate na korona virus. Međutim, ne treba zaboraviti da pored novog opasnog virusa postoje i druge bolesti i pregledi koji su se svakodnevno obavljali u domovima zdravlja. Oni uglavnom normalno rade, ali pacijenti sada više zovu i sve što mogu reše preko telefona.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
dom zdravlja stari grad Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija
dom zdravlja stari grad

Dakle, kada je reč o domovima zdravlja u celoj Srbiji svi lekari su se prešaltali na rad preko poziva, ali svakodnevno im dolaze i redovni pacijenti, jer svaki dom zdravlja ima odvojen objekat za bolesnike sa respiratornim tegobama, pa bojazni da će se neko zaraziti nema.

Ministarstvo zdravlja je dalo i brojeve telefona za sve sve domove zdravlja na koje mogu da se jave pacijenti.

Beograd

- Svakog dana primamo veliki broj poziva. U timovima su pored lekara opšte prakse i ginekolozi, ali i mnogi drugi lekari. Mi pacijentima dajemo savete i sugestije za lekove kako da ih koriste, a sve što nije hitno zamolimo pacijenta da sačeka da prođe epidemija koja je na snazi - objašnjava za "Blic" lekar opšte prakse u Domu zdravlja "Zvezdara" Branka Grujić.

Pročitajte još

Doktorka nam pojašnjava i proceduru:

- Pacijenti se jave svom lekaru ili na opšti broj za dom zdravlja i onda se procenjuje njihovo stanje ko je primaran, a ko ne. Dobili smo preporuke koji slučajevi ipak treba da dođu hitno u dom zdravlja nakon poziva. To su bolovi u grudima, povišen pritisak, krvarenja kod trudnica i slična akutna stanja - priča nam doktorka, pojašnjavajući da kol centri domova zdravlja rade do 18 sati.

Kada dođu u Dom zdravlja dočekuje ih medicinska sestra koja vrši trijažu, nakon čega se oni dalje upućuju izabranom lekaru. Sve mere su ispoštovane i svi se trude da u jednom trenutku ne bude mnogo pacijenata na istom mestu, te da se prati pravilo rastojanja.

Kikinda je bila jedno od prvih žarišta korona virusa
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Kikinda je bila jedno od prvih žarišta korona virusa

Najveći broj ljudi koji zovu su penzioneri koji su zabrinuti i pitaju za lekove, ali kako kaže doktorka Grujić lekari im savetuju da ostanu kod kuće, e-recepti su produženi, tako da samo u hitnim stanjima treba da se zapute u zdravstvene centre.

Lekari imaju organizovane smene i dežurstva, nakon čega imaju slobodne dane budući da su pozivi od kada je počela cela situacija sa korona virusom značajno povećali.

Kragujevac

Sve ambulante u centru Šumadije rade u uobičajenom radnom vremenu, od 7.00 do 18.00 sati, a jedina razlika zbog vanrednog stanja je to što se telefonskim putem prepisuju terapije i recepti. Kako saznajemo u Domu zdravlja, normalno se obavljaju sva neophodna snimanja, a radi i pedijatrijska ambulanta.

Redovna vakcinacija dece se obavlja bez zastoja. Cilj je da se izbegava svaki nepotrebni dolazak kod lekara direktno, a to i građani poštuju, pa većinu konsultacija obavljaju putem telefona.

Dom zdravlja Кragujevac je danas obavestio svoje sugrađane da od 25. marta 2020. godine ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije dežura 24 časa. Svi pacijenti sa povišenom temperaturom i znacima gripa (respiratorne infekcije) javljaju se u ovu ambulantu. Ona je smeštena u zgradi ATD-a (pratiti uputstva na kapiji i na objektu). Brojevi telefona ambulante su 034 6 370 020, 064 865 84 04, 064 865 84 06 i 069 323 91 32.

Takođe, u cilju smanjenja stope anksioznosti i depresije u uslovima socijalne izolacije, a u vezi sa virusom COVID-19, otvorene su telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je ovakva pomoć potrebna.

Telefoni za psihosocijalnu pomoć građanima su: 034-500-100 (7.00 -18.00), 069-323-91-22 (7.00 -20.00), kao i posebni telefoni za decu i mlade: 063 108-28-82 (7-13.30) i 069-323-90-02 (13.30 – 20.00)

Putem navedenih brojeva telefona stručna lica će savetodavnim radom sa svim zainteresovanim licima (osobama u izolaciji i karantinu, porodicama zaraženih osoba, zdravstvenim radnicima i saradnicima) i pružanjem podrške, kao i adekvatnih informacija o načinima prevazilaženja stresa i anksizonosti doprineti očuvanju mentalnog zdravlja u uslovima epidemije i vanrednog stanja.

Novi Sad

Svi navedeni brojevi novouspostavljenih kol centara i ambulante za respiratorne infekcije Doma zdravlja "Novi Sad", na koje građani mogu dobiti sve informaciju u vezi sa virusom covid-19, biće od danas na raspolaganju 24 sata.

Od ponedeljka svi doktori novosadskog Doma zdravlja pozivaju pacijente kojima su izabrani lekari, redom kako su sa njima potpisivali ugovore, kako bi ih ohrabrili i ponudili pomoć. Do sada, su pozvali blizu 7.000 pacijenata. Ovim gestom kako kažu žele da podsete sugrađane da su tu za njih.

Dom zdravlja ''Novi Sad'', ambulanta u naselju Liman
Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Dom zdravlja ''Novi Sad'', ambulanta u naselju Liman

Za vreme vanrednog stanja svi preventivni pregledi i skrininzi u ovoj ustanovi su obustavljeni. Kontrole koje su ranije zakazane, a da nisu neophodne, otkazane su. Dijagnostički pregledi koji su ranije zakazani mogu da se rade, dok se skrininzi mamografije otkazuju preko RTG službe.

INR kontrole svedene su na racionalnu, neophodnu meru, kao i sve kontrole koje nisu vremenski niti simptomatski uslovljene. Hronični bolesnici ne moraju dolaziti u ambulantu već terapiju mogu dobiti pozivom svog izabranog lekara koji će elektronski recept poslati u apoteku.

Niš

Stomatolozi u Nišu u državnim institucijama primaju samo hitne pacijente, dok privatnici uglavnom ne rade.

U niškom Domu zdravlja radno vreme je od 7 do 18 časova, ali su telefonske linije otvorene od 18 časova do 7 ujutru za svaki vid saveta. Sve informacije u vezi sa pregledima mogu se dobiti putem telefona koji se nalazi na sajtu niškog Doma zdravlja.

Kako lekari u Nišu objašnjavaju, hitni slučajevi ni u jednoj zdravstvenoj instituciji ne čekaju, već se odmah zbrinjavaju u skladu sa organizacijom.

Kraljevo

Iz Doma zdravlja u Kraljevu, kažu da će se odrasli pacijenti sa povišenom temperaturom sa ili bez simptoma suvog kašlja ili nedostatka vazduha, javljati na pregled u ambulantu "Centar", Ulica cara Lazara u Kraljevu, bez obzira na izabranog lekara. Radno vreme ambulante je svakog dana od 7 do18 časova.

Pedijatri Doma zdravlja Kraljevo, pored redovnog rada, dežuraće u svojim prostorijama svakoga dana od 18 do 22 časa.

Za izdavanje potvrde o kretanju lica koja neguju nepokretne pacijente dva puta dnevno, za period zabrane kretanja od 17 do 19 časova, građani se mogu javiti se na telefon 301-776 ili u prostorijama Službe za kućnu negu i lečenje DZ Kraljevo i to u periodu od 12.30 do 13.30 časova.

Bor

U borski Dom zdravlja primaju se pacijenti kod kojih je neki hitan slučaj, trudnice, onkološki pacijenti, hronični pacijenti sa pogoršanjem osnovne bolesti i lica sa posebnim potrebama.

Nepokretni pacijenti i pacijenti starije životne dobi preko 65 godina zbrinjavaju se po indikacijama od strane Službe za kućno lečenje i negu, preko koje će dobiti ordinirajuću terapiju.

Pročitajte još

Služba za zaštitu predškolske i školske dece prima pacijente po uobičajenom režimu, vakcinisanje se obavlja prema već utvrđenim procedurama, a po uobičajenom protokolu rade i Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba stomatološke zdravstvene zaštite .

Služba hitne medicinske pomoći radi sa pojačanim ekipama.

Specijalističke ambulante rade po sledećem režimu: hirurgija, ortopedija i urologija- previjanja, zamene katetera, pregledi akutnih hirurških stanja, ambulanta za očne bolesti i neurološka ambulanta- hitna stanja po pozivu dežurne sestre, ambulanta psihijatrije - prijem pacijenata kod kojih je došlo do pogoršanja osnovne bolesti, kao i davanje redovne terapije, a na poziv dežurne sestre. Internističke ambulante rade od 7-15 sati, služba fizikalne medicine obavlja započetu terapiju, ostalo se odlaže dok služba medicine rada obavlja sistematske preglede po ustaljenom režimu.

Seoske ambulante rade po ustaljenom rasporedu, ali samo za: hitne slučajeve, trudnice, onkološke pacijente, lica sa posebnim potrebama.

Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom i akutnim respiratornim tegobama javljaju se isključivo u prostorije ambulante „Rudar“, u vremenu od 7 do 16 časova. Pacijenti koji se redovno leče u toj ambulanti, shodno potrebama, su preusmereni na Dom zdravlja.

dom zdravlja
Foto: Miloš Petrović / RAS Srbija
dom zdravlja

Dom zdravlja Bor radi od 7 do 18 sati dok ambulanta Rudar i Služba za hitnu medicinsku pomoć rade 24 časa.

Subotica

U Subotici je zatvorena Studentska ambulanta, dok većina ostalih radi po skraćenom radnom vremenu do 18 časova.

Bez obzira na policijski čas koji počinje u 17 sati, lekari i medicnsko osoblje rade do 18 časova.

Novi Pazar

Za sve pacijente koji imaju povišenu temperaturu i simptome slične gripu, poput dugotrajnog kašlja i teškog disanja, obezbeđena je posebna ambulanta u medicini rada novopazarskog Doma zdravlja.

To je učinjeno kako bi se osobe sa febrilnim stanjem odvojili od onih sa drugim tegobama koji će nastavljati da dolaze kod svojih izabranih lekara ili će se javljati Hitnoj pomoći.

- Ambulanta je dostupna svim pacijentima sa tim simptomima, bez obzira ko im je izabrani lekar ili im je zdravstvena knjižica overena ili ne. Molim ih da se javljaju toj ambulanti, a da ne idu na opštu praksu ili u Hitnu pomoć – kaže direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović.

Novi Pazar
Foto: RAS Srbija
Novi Pazar

Na sajtu Doma zdravlja objavljeni su brojevi telefona svih izabranih lekara, pa ih pacijenti, u toku radnog vremena, mogu pozvati i dobiti sve neophodne informacije.

Zbog novonastale situacije promenjen je režim rada Dečijeg dispanzera koji će raditi od sedam do 18 časova, dok će u starom školskom dispanzeru, od 18 do 22 časa, dežurati po jedan lekar i medicinska sestra za hitne slučajeve.

Užice

Dom zdravlja u Užicu, zbog novonastale situacije, radi do 18 sati, sa tim što Izolacioni centar radi 24 sata, kao i Hitna pomoć i Dispanzer za majku i dete.

Na ulazu u užički Dom zdravlja vrši se trijaža pacijenata, odnosno oni sa respiratnotnim problemima i temperaturom, kao mogućim simptomima korona virusa, upućuje se na pregled u izolacioni centar koji je smešten u antituberkuloznom dispanzeru.

Na pregled kod izabranih lekara sa trijaže se šalju samo hitni slučajevi, onkološki pacijenti i trudnice, dok se ostali vraćaju kućama. Pacijenti bez povišene temperature i oni koji su došli na kontrole se vraćaju kućama. Produžetak terapije radi podizanja lekova u apotekama vrši se telefonskim putem.