27. mart  2020. 03.00  | Izvor: Tanjug, Blic

Tiodorović: Još dve nedelje da sprečimo italijanski scenario, posle Uskrsa pik epidemije, zatim njeno jenjavanje

BEOGRAD -

Narednih 15 dana su ključni, biće povećan broj obolelih i umrlih, ali uz gvozdenu disciplinu sigurno ćemo izbeći katastrofalan italijanski scenario, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

"Moramo da izdržimo 15 dana i da imamo gvozdenu disciplinu, ova nedelja će biti teška, ali i naredna, a mere se moraju sprovesti do kraja kako bismo se izborili. Biće u narednom periodu još slučajeva i obolelih i umrlih, zato je potrebno poštovati mere", rekao je on za "Blic".

Prema njegovim rečima, u Italiji i Španiji mladi su razmišljali kako virus pogađa starije, ali to je loš primer i pogrešan pristup.

"Njima je trebalo mesec dana da otkriju nultog pacijenta, a mi smo ga otkrili odmah. Moramo ozbiljno shvatiti situaciju i slušati preporuku struke, ne izlaziti iz kuće, održavati higijenu, nositi zaštitu, a ja se nadam da je narod to već shvatio", objašnjava epidemiolog.

U Italiji i Španiji desio se i slom zdravstvenog sistema, a za to je pomalo kriv i mentalitet, smatra on.

Tiodorović kaže da se posle Uskrsa očekuje pik epidemije, a zatim i njeno jenjavanje.

"Ljudi koji su došli iz inostranstva moraju u karantin iako su naoko zdravi. Krajem aprila i početkom maja treba mi da izdržimo ono što virus neće moći da izdrži. Ne samo zbog visokih temperatura, već i ultravioletnog zračenja", zaključio je epidemiolog.

Tagovi