IVAN KARL ZA KURIR: Slobodne umetnike država i Grad Beograd neće ostaviti na cedilu
Foto: Dragana Udovičić

NA ZADATKU

IVAN KARL ZA KURIR: Slobodne umetnike država i Grad Beograd neće ostaviti na cedilu

Pop kultura -

Gradski sekretar za kulturu kaže da će sva lica u ustanovama kulture koja su bez stalnog zaposlenja dobijati redovno predviđena primanja i u vanrednom stanju

Vanredno stanje u zemlji i sve mere koje su u sklopu njega preduzete kako bi se sprečilo širenje koronavirusa učinili su da mnogim umetnicima kojima je to osnovno i jedino zanimanje bude onemogućen rad i da nastupi zastoj u obavljanju njihovih aktivnosti.

Obezbeđena sredstva

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl za Kurir kaže da će svi u ustanovama kulture Grada Beograda biti plaćeni i tokom vanrednog stanja:

- Naš stav je u skladu sa obaveštenjima nadležnih organa da će sva sredstva za rashode zaposlenih, ali i honorare radno angažovanih kolega u ustanovama kulture Grada Beograda biti obezbeđena i u period vanrednog stanja. Sekretarijat za kulturu će takođe produžiti svoje učešće u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za preko dve hiljade samostalnih umetnika.

Naša zemlja nije jedina koja se bori sa ovim problemom, a onih koji se u Republici Srbiji samostalno bave nekim oblikom umetnosti ima dosta. Nisu pogođeni samo dramski već i likovni umetnici, muzičari, kao i brojni drugi radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao da funkcioniše.

Kompleksno pitanje

- Smatram da su dani kada budemo sigurni da je prošla opasnost od širenja pandemije kovida-19 pravo i jedino moguće vreme za ustanovljavanje konkretnih mera koje bi za cilj imale pomoć svim učesnicima u stvaranju i realizovanju kulturne delatnosti koji su zbog vanredne opasnosti pretrpeli štetu. Ovo pitanje je kompleksno i razgranato i nije samo za Grad Beograd jer je teritorijalno šire, pa je tema i za Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i lokalne samouprave. Verujem da ćemo zajednički u razgovoru pronaći rešenje koje će biti u skladu s mogućnostima i situacijom - rekao je Karl.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track