Brisel je previše štedljiv: Italija BLOKIRALA samit evropskih lidera, Rim NEZADOVOLJAN zbog izostanka solidarnosti EU dok besni korona

G. ČVOROVIĆ

26. 03. 2020. u 22:15

Zvanični Rim je blokirao donošenje odluke, jer smatra da predloženi tekst ne ide dovoljno daleko u rešavanju nastalih problema

Брисел је превише штедљив: Италија БЛОКИРАЛА самит европских лидера, Рим НЕЗАДОВОЉАН због изостанка солидарности ЕУ док бесни корона

Đuzepe Konte, AP Photo

(Od stalnog dopisnika: PARIZ)

ITALIJA je u četvrtak odbila da potpiše finalni dokument video-konferencije na kojoj su učestvovali šefovi država ili vlada zemalja članica EU, s ciljem da se pruži adekvatan finansijski odgovor na krizu izazvanu virusom korona.

Zvanični Rim je blokirao donošenje odluke, jer smatra da predloženi tekst ne ide dovoljno daleko u rešavanju nastalih problema.

Predsednik italijanskog Saveta ministara Đuzepe Konte je, u trenutku kada je Italija premašila 8.000 mrtvih od virusa korona, ostalima dao rok od deset dana da pronađu odgovarajuće rešenje za najurgentnije teškoće u kojima se zemlje nalaze, ali nije rekao šta će da učini, ako se ne odgovori na njegov zahtev.

Konte je poručio da uvođenje nedavno predloženih "korona-obveznica" ne predstavlja spajanje javnih dugova i istakao da traži inovantne i zaista adekvatne sisteme da bi se odgovorilo na ovu krizu, koja odgovara pravom ratu. On je poručio da sistemi osmšljeni ranije ne mogu da daju odgovarajući rešenje za ono što se sada događa, i ocenio da Brisel nastupa previše stidljivo.

Do neslaganja u teškim trenucima po EU došlo je zbog različitih stavova severa i juga kontinenta. Najskeptičnije prema dodatnoj finansijskoj solidarnosti bile su Holandija i Austrija na sastanku u čtvrtak koji su mnogi ocenjivali kao istorijski, poput onog koji je održan posle atentata 11. septembra ili pada Berlinskog zida.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Petar Dabić

27.03.2020. 02:40

To ti je cena što si ugurao u italiju ne desetine i desetine hiljada iz Pakistana, Avganistana, Afrike itd...

Stoko italijanska

27.03.2020. 07:42

zbog vaše nediscipline je i došlo do takve katastrofe, a sad su vam svi drugi krivi... Znamo vas dobro...

vlada

27.03.2020. 14:21

@Stoko italijanska - Ovo je Hrvat koji kvari odnose saveznika Prvog Svetskog rata Srbije i Italije!