Ako se roditelj zarazi virusom korona, kuda će dete?

Broj obolelih od virusa korona u Srbiji raste iz dana u dan, a roditelji se pitaju ko će se starati o njihovoj deci, ukoliko oni budu pozitivni na virus.
Ako se roditelj zarazi virusom korona, kuda će dete?
Foto: Pixabay
Kako javlja N1, srpski epidemiolozi objašnjavaju da su već imali takvu situaciju i da je, pošto su majka i otac smešteni u bolnicu, dete poslato u unutrašnjost kod rođaka.
 
Slične situacije slično su rešavane i u pokrajini Hubej koja je bila najveće žarište u Kini, za televiziju N1 kaže Jovana Radović, koja živi u Pekingu. U situaciji kada rođaka nema ili su i oni bili pozitivni na Covid-19, kako objašnjava Radović, mobilisane bi bile medicinske sestre koje bi postale dadilje. 
 
"Ili bolje rečeno zamenski roditelji deci čiji su roditelji odvedeni na lečenje. One su provodile vreme sa decom 24 sata dnevno, kao što bi to radili i roditelji. Sa decom je komunicirano preko video poziva svakoga dana, ukoliko je to bilo moguće. Takođe, u tu svrhu su organizovani karantini koji su se uglavnom nalazili u hotelima gde su smeštane zdrave osobe, koje je trebalo izmestiti na sigurno, ako je kod nekog od članova porodice evidentiran virus. Ono sto je specifično, a tiče se Kine jeste to da je Kina, osim sto je velika i mnogoljudna, ujedno i zemlja sa velikim migracijama domaćeg stanovništa i zaista se jako retko dešava da neka porodica ima članove porodice, uže ili šire u istom mestu stanovanja", kaže Radović.
 
Srpski epidemiolozi ostavljaju mogućnost da ukoliko i roditelji i deca starija od 12 godina imaju virus da budu u zajedničkom smeštaju. Međutim, postavlja se pitanje šta biti sa mlađom decom ukoliko su pozitivna na virus korona. 
 
"Naš zdravstveni sistem je predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju infekciju virusa Covid-19. Za Grad Beograd radi se o pedijatrijskom kapacitetu Kliničko bolničkog centra 'Dragiša Mišović'. Tamo će biti smeštena deca koja zahtevaju lečenje. Normalno, uvek postoje izuzeci, to je ono što smo čuli od kineskih kolega, to je kada su kompletne porodice inficirane, gde niko od njih ne zahteva neko ozbiljno lečenje, onda će se porodici koja je 'klaster', omogućiti modifikacija smeštaja da bi ostali zajedno. Kod osoba kod kojih je neophodno lečenje, deca idu po našem planu u pedijatrijski deo KC 'Dragiša Mišović', odrasli ako imaju težu kliničku sliku koja zahteva ozbiljnije mere lečenja, smeštaju se u bolnice", napominje direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.
 
U jeku epidemije u Kini, od svoje dece i porodica bili su razdvojeni i zdravstveni radnici, kao i volonteri. Posle radnog vremena, za njih je bila propisana samoizolacija, s obzirom na to da su najviše, upravo oni, bili u kontaktu sa pozitivnima na Covid-19.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija