Nezavisni stav

Budžet i korona

I dok je svijet na koljenima zbog pandemije virusa korona, zdravstveni sistemi pred kolapsom, ekonomija takođe, a procjene ekonomista su da svijet tek očekuje recesija, Vijeće ministara BiH je vratilo Predsjedništvu BiH Nacrt budžeta BiH za ovu godinu, a koji je sačinjen krajem prošle godine i kom se, između ostalog, predviđaju povećanje plata, kupovina novih vozila, zgrada za smještaj institucija BiH...

Njega nisu podržali ministri iz Republike Srpske koji su bili mišljenja da budžet treba korigovati u skladu sa postojećim stanjem i da iz njega treba izbaciti neke stavke kao gorenavedene. Čini se da većina ministara u Vijeću ministara ne razumije situaciju u kojoj se nalazi BiH ili jednostavno neće da razumije. Parlamentarci od Predsjedništva BiH očekuju da budžet vrati Vijeću ministara i da ga ono prilagodi novonastaloj situaciji. Po mom mišljenju, s pravom.

U momentu kada entitetske vlade već uveliko razmišljaju o rebalansu budžeta, Vijeće ministara vrši tek prvi korak, ali bez truda da učini bar neke izmjene Nacrta budžeta koje bi zadovoljile bar dio potreba u novonastaloj situaciji ili bar uvjerile građane da u ovom trenutku u institucijama BiH misle na njih i njihove potrebe.

Predsjedništvo BiH, kojem je Nacrt proslijeđen, još ne reaguje, a parlamentarci poručuju da neće podržati budžet koji ne odgovara trenutnim potrebama, te da iz tog budžeta odmah moraju biti izbrisane stavke o povećanju plata, nabavci vozila i zakupu novih zgrada.

Šta će biti sa budžetom institucija BiH za ovu godinu, još je neizvjesno, ali je izvjesno da parlamentarci neće prihvatiti budžet kakav je iz Vijeća ministara otišao u Predsjedništvo BiH. Čekamo poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije