Polupismeno saopštenje za penzionere 1Foto: Freeimages/cierpki

Gospođo Tabaković,

Na sajtu Narodne banke Srbije postavili ste Instrukciju broj 4491 od 24. marta 2020. godine. Ona reguliše kako 1.700.000 penzionera Srbije da dobije penzije a da ne izlazi iz svojih kuća ili stanova.

Zašto Vam pišem?

Instrukcija je tako nepismeno napisana da bi trebalo formirati stručni tim eksperata da izvrši tumačenje napisanog. Voleo bi da znam kome je namenjena ova instrukcija. Ona je napisana da se pokrije bezakonje koje inače vlada i u vreme vanrednog stanja.

Šta mene kao penzionera zanima šuma zakonskih propisa koje ste uneli pred naslov Instrukcija. Instrukciju donosite na osnovu Odluke o vanrednom stanju.

Tri gusto kucane stranice dajete instrukcije penzionerima kako da prime penzije. Pišete sve i svašta što ne zanima penzionere. Bilo je potrebno sa dve rečenice da nas obavestite:

Prvo, po neoverenom punomoćju po obrascu u prilogu.

Drugo, isplatom na kućnu adresu.

Napisali ste: KORISNIK SE MOŽE IZJASNITI ZA JEDAN OD NAČINA ISPLATE PENZIJE POZIVOM POSEBNE TELEFONSKE LINIJE BANKE. Da li ste razmišljali da li je ovo moguće – 1.700.000 ljudi će da zove banke da dogovore isplatu penzija.

Postavlja se prvo pitanje: kako će penzioneri da saznaju za Vašu instrukciju. Ja koji ceo dan visim na kompjuteru pa sam to slučajno saznao preko sajta PENZIN.

Pišete u instrukciji: Banka je dužna da obavi komunikaciju s korisnicima telefonskim pozivanjem. Kako, to Vas nije briga. Vi ste izdali naređenje. Neverovatno.

I poslednje, to je Obrazac – Punomoćje za podizanje sredstva, tako je nestručno sačinjeno da nije racionalno iskorišćen prostor formata A4. Onaj deo obrasca gde treba najvažnije da se napiše a to je iznos novca on je u visini od 2 mm. A posebno obrazac je stavljen u pdf. Ali nije moguće da se na kompjuteru kuca, već mora da se odštampa pa da se piše ručno. A da bi ga napisao ručno nema mesta.

S. Moj savet je Vama, ali i ostalim državnim službenicima koji pišu nekakve dokumente za upotrebu građana: sa tako napisanim dokumentom izađite na ulicu i zamolite nekog prolaznika da ga pročita. Ako on kaže da ga razume, u redu, a ako ne. onda ga treba doraditi.

Verovali ili ne. Sva dokumenta koja su napisana od početka vanrednog stanja su napisana kao Čardak ni na nebu ni na zemlji. Nemaju realno pokriće izvršenja. Sa druge strane svakodnevno se sipaju pretnje prema građanima, kao da oni ne vole svoj život, već će nekakva polupismena birokratija da im ga sačuva.

Jadna je država Srbija koja nema sposobnosti da obezbedi maske za građane za 20 i više dana. Ja se divim trgovcima koji i dan-danas u prodavnicama rade bez maski. To je strašno. A svakoga dana po dva sata na svim televizijama pričate i solite pamet građanima, kao da smo mi maloumni.

Autor je penzioner

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari