AMERIKU NEĆE UNIŠTITI KORONA, ALI HOĆE MERE VLADE: Analiza Vašington posta o paketu pomoći savezne vlade SAD (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

direktno

AMERIKU NEĆE UNIŠTITI KORONA, ALI HOĆE MERE VLADE: Analiza Vašington posta o paketu pomoći savezne vlade SAD (VIDEO)

Planeta -

Zbog mera koje američke vlasti preduzimaju u borbi protiv širenja koronavirusa, SAD rizikuju da se pretvore u socijalističku državu, prognozira Vašington post.

Prema pisanju lista, stroge mere, koje se uvode u svim američkim državama uz odobrenje predsednika Donalda Trampa, ne samo da krše građanska prava, nego i uništavaju američku ekonomiju. Dok kompanije trpe velike gubitke, a ljudima prete otkazi, lokalne vlasti ne pokušavaju da se izbore za prava građana ili da spasu ekonomiju, nego se oslanjaju na finansijsku pomoć, koju je obećala vlada, ističe autor članka.

Istovremeno, nakon Trampove izjave da nijedan radnik u zemlji neće ostati bez plate i da neće trpeti zbog trenutne situacije, guverneri saveznih država počeli aktivno da uvode karantin, ne razmišljajući o posledicama, podseća list.

Američki senat je nakon toga zaista usvojio nacrt zakona o izdvajanju dva biliona dolara za podršku ekonomije zbog pandemije virusa korona, što je, kako list procenjuje, obeležilo prelazak SAD sa tržišnog kapitalizma na demokratski socijalizam, koji posebno promoviše kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima Berni Sanders.

„Prešli smo Rubikon. Kada se dim raziđe, od SAD, kakve smo poznavali, praktično neće ostati ništa. Eksperti se još spore oko toga kakav će uticaj pandemija imati na predsedničku trku, ali mi već znamo odgovor. Senator Berni Sanders je već pobedio, ili u krajnjem slučaju - njegova filozofija“, piše „Vašington post“.

Dodaje se da lideri američke Demokratske stranke ne treba više da brinu zbog toga što ih na izborima predstavlja previše socijalistički orijentisan kandidat.

„Sada smo svi socijalisti“, navodi se u zaključku.

Kurir.rs/Sputnjik News Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track