U niškom Čairu 1.000 kreveta za obolele od korona virusa 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

 Grad Niš pripremio je u Sportskom centru „Čair“ prostor za postavljanje 1.000 ležajeva za lečenje pacijenata koji su oboleli od korona virusa, sa blagom kliničkom slikom.

U Nišu su od korona virusa do sada obolele 42 osobe, od kojih je 13 na bolničkom lečenju, a 29 na kućnom lečenju.

Gradonačelnik Niša i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Darko Bulatović rekao je da je grad učinio sve što je bilo potrebno kako bi Vojska Srbije sutra počela postavljanje kreveta u Čairu koji će biti stavljen u nadležnost zdravstvenih institucija.

Epidemiolog i koordinator gradskog Štaba Žarko Ranković kazao je da je u hali nova podloga i obezbedjen dovoljan broj toaleta i kabina za tuširanje.

„Pored svakog kreveta nalaziće se nahtkastna, a biće obezbedjen 24-časovni internet i veći broj televizora. Poseban prostor namenjen je za rekreaciju. Ovde će se odvijati život pod nešto drugačijim uslovima od onih što smo navikli“, izjavio je Ranković.

On je rekao da za sada nisu predvidjeni paravani izmedju kreveta, zato što prostor u hali „Čair“ nije tako veliki kao prostor na Beogradskom sajmu.

„Svi oboleli biće pod stalnim nadzorom lekara. Ukoliko se nekom od pacijenata stanje pogorša, biće prebačen u Klinički centar Niš na dalje lečenje“, izjavio je Ranković.

Po njegovim rečima, sa epidemiloškog aspekta nikome od oblelih se ništa ne može dogoditi zbog toga što je smešten u prostoru s velikim brojem drugih koji su svi oboleli od istog virusa.

„U zavisnosti od toga da li će biti majki s decom, biće obezbedjen poseban prostor za njihovo zbrinjavanje“, istakao je Ranković.

On je kazao da svi moraju da shvate da je na snazi vanredno stanje, i da je svrha ovoga što se sada radi da se spreči dalje prenošenje infekcije.

Po njegovim rečima, Niš ima dovoljan broj lekara, sestara i volontera za lečenje obolelih od korona virusa, a ukoliko bude potrebe biće angažovani i lekari iz drugih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari