Fond Crne Gore: Respiratori nisu isporučeni jer je u Srbiji na snazi zabrana, Dačić: Srbija nikome ništa ne otima

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je saopštio da mu tri naručena respitora nisu mogla biti isporučeni jer je u Srbiji na snazi zabrana izvoza medicinske opreme, i dodao da ti uređaji nisu bili avansno plaćeni.
Fond je saopštio da su ugovor o isporuci pet respiratora proizvođača "Maquet-Getinge Group" iz Švedske zaključili s dobavljačem "Farmont" iz Danilovgrada.
 
Dobavljač je, kako se navodi, isporučio dva respiratora Opštoj Bolnici Bar i Opštoj bolnici Berane.
 
"U vezi sa isporukom preostala tri respiratora informisao je Fond, kao naručioca, i Ministarstvo zdravlja da nije u mogućnosti da izvrši isporuku, jer je od strane predstavništva proizvođača ugovorenih respiratora čije je sedište u Beogradu, sa kojeg područja je i trebalo da bude izvršena isporuka, obavešten da respiratori ne mogu da budu isporučeni jer je Vlada Republike Srbije zabranila izvoz medicinskih sredstava i opreme, iz kojih razloga su, kako je dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji isti konfiskovani od strane države Srbije", navodi se u saopštenju Fonda.
 
Direktor Fonda za zdravstvo Sead Čirgić kazao je da proizvođač od kojih su naručeni respiratori ima predstavništvo u Srbiji i Hrvatskoj, te da su dva od pet naručenih respiratora bila u Hrvatskoj, a tri u Srbiji. Dva iz Hrvatske su isporučena u ugovorenom roku od dva dana, a tri nisu "zato što je doneta odluka u Srbiji o zabrani izvoza medicinske opreme i nije bilo moguće da respiratori izađu iz Srbije, bez obzira što oni nisu proizvođači".
 
"U drugim državama nije tako", rekao je on.
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je kao neistinite optužbe iz Crne Gore da je Srbija na granici konfiskovala tri od pet respiratora koje je naručila ta zemlja.
 
Dačić je istakao da su Srbija i RFZO po legalnoj proceduri i ugovoru kupili respiratore od firme "Medical Inovation" i ni u jednom momentu nisu bili obavešteni o bilo kakvom komercijalnom ugovoru firme "Getting" sa Crnom Gorom, jer RFZO nije sa tom firmom ni sklapao bilo kakav ugovor. On je za Tanjug rekao da Republika Srbija nikad nije diplomatskim putem ni obaveštena od Crne Gore o ovom pitanju. 
 
"Zato u potpunosti odbacujemo neistinite optužbe iz Crne Gore. Srbija nikad ništa nikome nije otimala, niti konfiskovala, a ovakve neistine i optužbe iz Crne Gore u ovako teškim trenucima kada svi vodimo borbu protiv opakog virusa ne doprinose toj borbi i odnosima između naših država i naroda", poručio je Dačić.
 
Uprava carina saopštila je, ranije danas, da nije tačno da su respiratori namenjeni Crnoj Gori zaustavljeni na granici sa Republikom Srbijom.
 
"Naglašavamo da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu (Gostun i Špiljani) nije pristigao nijedan respirator. Takođe želimo da istaknemo da se i u ovim okolnostima promet robe sa Crnom Gorom odvija neometano", istaknuto je u saopštenju Uprave carina. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija