Stevanović o koronavirusu na odeći: "Pranje u veš mašini završava posao"

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović objasnio je da je moguća kontaminacija odevnih predmeta ili kose koronavirusom, ali da tako ne možemo direktno da se zarazimo.
Stevanović o koronavirusu na odeći: "Pranje u veš mašini završava posao"
Foto: FoNet
Kako je naveo, zaraza uglavnom zahteva dopunsku kontaminaciju ruku kojom bismo posle virus preneli do sluznice ili oka.
 
"Morate da dotaknete rukom ili kontaminiranom rukavicom oko", rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Beogradu.
 
Rekao je i da nije potreban poseban tretman odeće osoba zaraženih koronavirusom, i da "pranje u veš mašini završava posao".
 
Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović ponovila je da je važno primenjivati lične mere zaštite i u radnom i u životnom prostoru.
 
"Dezinfekcija je sada potrebna, alkoholna sredstva značajna", istakla je Jovanović i dodala da je poželjno alkoholom redovno dezinfikovati prostore sa kojima smo najčešće u kontaktu, poput kupatila i kuhinje.
 
Lekari su istakli i da građani nikako ne smeju da uzimaju lekove na svoju ruku. Antibiotici, prema rečima Verice Jovanović, nisu prevencija za koronavirus i ljudi njihovim uzimanjem dovode sebe u rizik da antibiotik neće delovati kada im bude zaista potreban.
 
"Upotreba lekova nije potrebna, osim ako lekar ne propiše", istakla je direkotka "Batuta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija