Dostupni linkovi

Crna Gora pozdravlja dogovor o otvaranju pregovora EU sa Tiranom i Skopljem


Zastava Albanije, EU i Sjeverne Makedonije
Zastava Albanije, EU i Sjeverne Makedonije

Crnu Goru veoma raduje činjenica da su članice Evropske unije (EU) postigle politički dogovor o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, rekao je glavni pregovarač zvanične Podgorice sa EU Aleksandar Drljević u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Savjet opštih poslova EU odobrio je 24. marta otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ta odluka je donesena prilikom ministarskog sastanka koji je održan u formatu video-konferencije zbog okolnosti nastalih pandemijom korona virusa i nemogućnosti da se ministri okupe u sjedištu EU, Briselu.

Drljević je rekao da Crna Gora to vidi kao još jednu potvrdu da je politika proširenja itekako živa i aktuelna, ali i kao poruku da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

On je ocijenio da su Albanija i Sjeverna Makedonija tokom proteklog perioda pokazale spremnost da intenziviraju reforme i ozbiljno se posvete evropskom putu.

"EU je, s druge strane, još jednom pokazala da vrednuje individualni napredak država i suštinske iskorake na integracionom putu", zaključio je Drljević.

Ministri inostranih poslova EU i oni zaduženi za evropska pitanja zemalja članica Unije nisu postigli dogovor u oktobru 2019. godine o davanju saglasnosti za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

XS
SM
MD
LG