Vlada preporučila crkvama u Srbiji da obrede obavljaju bez prisustva vernika

Vlada Srbije uputila je danas preporuku crkvama i verskim zajednicama da bi se umanjio rizika od zaraze koronavirusom, verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih prethodno donetih mera Vlade.

Podsetimo, kako je 021 pisao u Sabornoj crkvi u Novom Sadu prošle nedelje je organizovana pričest građana, a kako se moglo videti na snimku, veliki broj građana stajao je u redu ispred crkve, a svi su se pričešćivali istom kašičicom, uprkos upozorenjima i merama koje su donete kako bi se sprečilo širenje epidemije virusa korona. Ovaj snimak izazvao je veliku polemiku u javnosti, a epidemiolog Zoran Radovanović je za 021 rekao da postoji rizik da se korišćenjem iste kašičice za pričešće prenese COVID-19, ali i više desetina drugih zaraznih klica. Sinod SPC je na objave u medijima odreagovao tako što je naveo da je u pitanju “orkestrirana klevetnička hajka protiv Crkve”.

Takođe, Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje preporučeno je da se isplata penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vrši ođednom, u celokupnom mesečnom iznosu.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila i odluku da su isporuke zaštitnih maski, koje Republički fond za zdravstveno osiguranje isporučuje veletrgovcima, oslobođene od PDV-a.

Ranije izdate radne dozvole stranim državljanima, čiji je rok istekao, smatraće se važećim sve vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je odlučila i da će svim penzionerima i korisnicima privremene naknade koji su ostvarili svoja prava, zaključno sa 25. martom biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 4.000 dina pri čemu će se isplata vršiti u skladu sa dinamikom isplate penzija za mart.

  • Nemanja

    29.03.2020 16:26
    Svakog dana je sve jasnije da je Crna Gora izabrala najbolji put obračunavanja sa ovim mentalnim bolesnicima.
  • Подршка СПЦ

    28.03.2020 07:39
    Подршка СПЦ
    Нико мене не тера да идем у цркву и да се причестим. То је моја слободна воља. Нећу се ја заразити преко тела Христовог и крви Христове, заразићу се ка да се будем враћао кући па наиђем на ове што не поштују мере изолације. Црква представља заједницу људи са Богом. Тако да ако верујеш у Христа и његиво Васкрсење, верујеш и у свету тајну Причеста. Место што се међусобно мрзимо, будимо православци, молимо се за здравље и спасење душа наших.
  • Ahhashah

    27.03.2020 15:36
    shhahahahah
    Al' se ovaj Milan NS isprosipao ! druze moj da li si ateista ili kumunista ili antihrist sta god... izblamiorao si nas sve skupa zajedno !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija