26. mart  2020. 17.24  | Izvor: RTV

Nedimović: Prolećna setva nije ugrožena

BEOGRAD -

Proizvodnja kvasca u Srbiji je krenula i on se od juče nalazi u rafovima velikih trgovinskih lanaca i dostupan je pekarskoj industriji,a država je zabranila izvoz i ograničila trgovačke marže rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

On je za RTV rekao da je proizvodnja kvasca u Srbiji bila gotovo zamrla jer smo ga uvozili iz Mađarske i Hrvatske i da nam je ova kriza"otvorila oči" o čemu treba da vodimo računa napominjući da se slično desilo i sa proizvodnjom alkohola, ali da su to greške i pogrešni koraci naše privatizacije.

Nedimović je izjavio da su sredstvima za dezinfekciju snabdeveni svi prioriteti, od bolnica do kliničkih centara i da sad proizvodimo najbolji preparat po preporuci svetske zdravstvene organizacije.

"Kada prevaziđemo ovu situaciju, država će morati da redefiniše ekonomsku politiku i tačno odredi prioritete bez koji društvo ne bi smelo da ostane, mada male zemlje ne mogu samostalno da donode velike odluke u svetu globalne politike. Ipak , u proizvodnji alkohola i dezinfekcionih sredstava smo pokazali da je tako nešto moguće", zaključio je Nedimović.

Komentarišući predstojeću setvu, ministar je istakao da imamo dovoljno nafte, repromaterijala i semena i da će samo od epidemiološke situacije zavisiti da li će poljoprivrednicima biti dozvoljeno da duži period budu na njivama.

"Nećemo hapsiti ljude ako 15-ak minuta okasne vraćajući se sa polja rekao je Nedimović."

Dodao je da država ima dovoljno novca da isplati subvencije i da je prolongiran rok za vraćanje subvencionisanih kredita koji dospevaju na naplatu.

"Za deset do 15 dana biće poznati obrisi plana s kojim će država izaći pre privrednike i ponuditi im pomoć kako bi što lakše prebrodili krizu i nadomestili pretrpljenu štetu" rekao je ministar.

Ceo intervju sa ministrom za poljoprivredu Branislavom Nedimovićem možete pogledati ovde

Tagovi
Srodne vesti