Gradovi

Dom učenika biće reorganizovan u karantin u Bijeljini

Dom učenika biće reorganizovan u karantin u Bijeljini
Foto: N.N. | Dom učenika biće reorganizovan u karantin u Bijeljini

BIJELJINA - Dom učenika u Bijeljini od sutra treba da bude reorganizovan u karantin za oboljele od novog virusa korona, s ciljem da se ubuduće u potpunosti odvoje zaraženi od nezaraženih građana, zaključeno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

"U Dom učenika biće smještena sva lica sa blažom kliničkom slikom, a za početak je obezbijeđeno 100 ležajeva. Ukoliko bude potrebno, broj kreveta možemo proširiti do 180. Zaposleni u Domu će pripremati hranu, a Gradska uprava će obezbijediti svu logističku pomoć, kao i zaštitna odijela i maske", naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je istakao da je na graničnom prelazu Rača u prethodnih 24 časa u BiH ušlo 239 vozila, od kojih su većina kamioni, a na Pavlovića mostu 12 vozila. Komunalna policija Grada Bijeljina izvršila je 102 kontrole ljudi koji su u samoizolaciji i svi su se nalazili na svojim adresama.

"Pripadnici Policijske uprave Bijeljina izdali su šest rješenja licima starijim od 65 godina, koja su prekršila pravila kretanja u vrijeme policijskog časa. Kol centar je primio 57 poziva, a pripadnici Jedinice Civilne zaštite i volonteri 19 puta su izašli na teren", naglasio je Mićić.

Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Milica Lovrić zahvalila je na donaciji privrednicima i Gradskoj upravi Bijeljina, jer će od prikupljenih sredstava biti utrošeno 49.100 KM za kupovinu pet monitora za praćenje vitalnih funkcija tokom intenzivne njege.

"Do danas imamo 31 osobu u kućnom karantinu i dvije osobe u bolničkom, a sa zadovoljstvom mogu da kažem da su porodilja i beba negativne na novi virus korona. Na području Semberije tri lica su zaražena Kovidom 19, ali prije svega od nas samih zavisi kakav će biti epidemiološki tok", kaže Lovrićeva.

Ona je rekla da će firma iz Bijeljine koja posjeduje savremeni tri-de printer, uz pomoć preduzeća iz Brčkog koje će dostaviti tehničku specifikaciju, uskoro početi da proizvodi vizire za zdravstvene radnike.

"To su posebne maske koje su, prije svega, neophodne infektolozima, anesteziolozima, ginekolozima i hirurzima.  U skladu sa mogućnostima, dio proizvedenih maski poslaćemo drugim opštinama i gradovima", je Lovrićeva.

Ona je naglasila da je mendžment bijeljinske Bolnice jutros odlučio da staru zgradu Hirurgije opremi sa 60 kreveta, ukoliko budu potrebni sa smještanje zaraženih virusom korona.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović istakao je da se u Semberiji pod nadzorom ljekara nalazi 1.201 osoba, a zaposleni u ovoj instituciji, prema naredbi Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izradiće uputstva o postupanju za osobe koje budu smještene u Domu učenika i pravila ponašanja tokom boravka u karantinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije