Capital.ba

Ministri se odriču polovine martovske plate za Fond solidarnosti

26.03.2020. / 13:13

BANJALUKA – Svi članovi Vlade Republike Srpske odreći će se polovine svojih primanja za mjesec mart i ta sredstva će biti uplaćena u Fond solidarnosti RS.

Potvrdio je ovo danas premijer Radovan Višković nakon 64. sjednice Vlade RS.

On je dodao da svi zaposleni u javnom sektoru, uz izuzetak zdravstvenog sektora, dobrovoljno mogu da potpišu izjavu da su saglasni da hoće ili žele da daju u Fond solidarnosti dio svojih primanja.

“Naša preporuka je da primanja do 1.000 KM bude pet odsto neto, a za primanja viša od 1.000 da to bude 10 odsto neto primanja”, kazao je Višković.

Pojasnio je da je sve na osnovu dobrovoljnosti, te da ne treba i ne smije da se plasira informacija da je u pitanju smanjenje ličnih primanja.

Dodao je da je preporuka svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše funkcije, licima na rukovodećim mjestima, da se odreknu svojih primanja do 20 osto i da potpišu izjave o odricanju.

“Sredstva koja budu prikupljena na ovaj način imaju isključivu namjenu za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni trenutnom situacijom”, pojasnio je Višković.

Kako je istakao javna administracija i javna uprava treba da pokaže solidarnost.

“Oni radnici koji su pogođeni direktno našim mjerama poput trgovaca, ugostitelja, naša odluka će biti da poslodavci isplate neto platu, a ostatak da ide na teret Vlade RS koja će za zaposlene u tim sektorima će isplatiti uplatu poreza i doprinosa”, kazao je premijer RS.

“Preduzimaćemo i druge mjere i za neke druge radnike koje u ovom momentu nismo obuhvatili. Vrši se analiza sa terena i završetkom marta  i početkom aprila donijećemo zaključak kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima Budžeta RS”, dodao je Višković.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Ministri se odriču polovine martovske plate za Fond solidarnosti

    1. Milica

      Bravo

    2. Zlatko

      Radnicima koji ne rade treba pomoć.

    3. Dragoljub

      Ko može treba da pomogne.

    4. Zoran

      Podrška

    5. bacuska

      Hoće i Ilija Stevančević, Seka Kuzmanović i Mile Banika dati pola ugovorne plate? I kako će oni odlaziti na posao ili će oni svoj posao obavljati od kuće?

    6. Mile

      Ja ću dati čitavu januarsku platu
      Iz šećerane u drakseniću i pare od 12 mjeseci prevoza.

    7. Stojan

      Neka dvorske firme vrate pola para koje su drpile za posljednjih 14 godina pa vlada nece morati zavlaciti ruku u džep radnika. Vlada kupuje avione, helikoptere pa normalno da nema para kad treba pomoći radnicima.