Najnovije vesti
Slobodno vreme
Tihi odlazak jednog od očeva Asteriksa i Obeliksa: Preminuo Alber Uderzo

Tihi odlazak jednog od očeva Asteriksa i Obeliksa: Preminuo Alber Uderzo

Vest da je pre dva dana u svom domu u Neiju, preminuo crtač Alber Uderzo, jedan od očeva čuvenih Gala, Asteriksa i Obeliksa, rastužila je nekoliko miliona fanova ovog simpatičnog dvojca.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Albert Uderzo 3 foto Tanjug AP Foto: Tanjug/AP
Albert Uderzo 3 foto Tanjug AP

Rođen 1927. godine kao jedno od petoro dece u porodici italijanskih emigranata koji su živeli u mestu FIm na severozapadu Francuske, Uderzo je, kako je svojevremeno izjavio, imao siromašno ali srećno detinjstvo. Odrastao je u Remu i Parizu, gde je, nakon što je završio vojsku, počeo da gaji ljubav prema crtanju.

Alber Uderzo
Foto: Tanjug/AP
Alber Uderzo

Tokom Drugog svetskog rata, boravio je oko godinu dana u bretanjskom selu Le Vilaž, koji će kasnije uzeti kao model za čuveno galsko selo, koje RImljani nikako nisu mogli da osvoje.

Pročitajte još

Samouki daltonista

U crtanju je bio samouk, i kako je vreme pokazalo, bio je veoma talentovan. Kao logičan sled toga usledilo je angažovanje u nekoliko francuskih i belgijskih novina, za koje je crtao stripove i karikature. Čak ni činjenica da je bio delom daltonista nije sprečila Uderzoa da postane jedan od najslavnijih svetskih crtača stripova. Naime, da bi pobedio daltonizam, on se služio jednostavnim trikom, sve boje je označavao brojevima.

Poznanstvo sa Reneom Gošinijem i rađanje Asteriksa i Obeliksa

Svetska slava koju je ovaj dvojac ostvario, započela je sa njihovim poznantstvom i zajedničkim radom skoro osam godina pre nastanka Asteriksa, koji je počeo sa štampanjem 1959. godine. Kako su rekli, Asteriks je zamišljen kao odgovor dominaciji američkih stripova. Mali, kočoperni junak, nastao je na osnovu izgleda figure poglavice Vercingetoriksa.

Nakon Asteriksa, rođen je i simpatični debeljko Obeliks, koga je za čitav život obeležilo upadanje u kazan sa čarobnim napitkom, koji po receptu druida Panoramiksa. Nakon toga, Obeliks postaje najjači Gal i za razliku od ostalih stanovnika malog sela na zapadu Bretanje, ne mora da pije čarobni napitak da bi "isprašio" tur RImljanima.

Nažalost, kada je 1977. godine preminuo Rene Gošini, Uderzo je na kratku obustavio projekat, ali je nakon tri godine na zahtev svih obožavatelja stripa, 1980. godine, priča o hrabrim Galima ipak nastavljena.

Nestvarne brojke

Zgode i avanture ovoga dvojca, 1961. godine su štampane u skromnih 6000 primeraka, da bi četiri godine kasnije tiraž premašio milion. Slava koja je zabeležio u Frnacuskoj, pratila je i onu na svetskom nivou, te je on preveden na skoro 100 jezika i štampao se na u više od 80 zemalja.

Iz stripa je nastalo osam crtanih filmova, pored kojih je snimljeno i četiri igrana filma u kojima je Obeliksa na sjajan način dočarao poznati glumac Žerar Depardije. Pored toga, dva najpoznatija Gala na svetu su zaživeli i u svetu kompjuterskih igara.

Pored ljubavi prema crtanju, Uderzo je imao još jednu pasiju, automobile marke Ferari, i u svom posedu je imao nekoliko modela automobila iz proizvodnog lanca poznate italijanske fabrike luksuznih i trkačkih automobila.

Tihi odlazak u legendu

Alber Uderzo je preminuo od posledice srčanog udara, o čemu je javnost obavestila njegova porodica.

-Alber Uderzo je preminuo u snu u svom domu u Neiju na Seni, nakon infarkta koji nije bio povezan sa koronavirusom- rekao je njegov zet Bernar de Šoizi za medije.

Jugoslavija kao Galsko selo

Ono što će nama ostati u sećanju, jeste jedna razledica iz 1999. godine, na kojoj je tadašnja SR. Jugoslavija, prestavljena kao Galsko selo, dok su kao Rimljani bili predstavljeni članovi NATO pakta.