26. mart  2020. 12.30  | Izvor: Tanjug

Kukuruz sejati kada je temperatura zemljišta 10 do 12 stepen

JAGODINA -

Sa setvom kukuruza ne treba žuriti jer je to toploljubiva biljka, koja na dubini od pet do sedam centimetara zahteva da temperatura zemljišta bude 10 do 12 stepeni, izjavio je savetodavac za ratarstvo Poljoprivedno savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

"Na toj temperaturi, u takvim uslovima, seme vrlo brzo klija, nikne i najverovatnije izbegne napad žičara i truljenje koje može da bude prouzrokovano hladnim i vlažnim zemljištem", objasnio je za Tanjug Simić.

setva,, traktor

U Pomoravskom okrugu, koga čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, kukruz je tradicionalno najzastupljenija žitarica i seje se na 50.000 do 65.000 hektara.

Simić, napominje da je "gustina setve, bitna kompnenta prinosa, a broj biljaka treba da bude usklađen sa potencijalom godine, nivoom agrotehnike, potencijalom zemljišta, mogućnošću hibrida koji se seje".

Ovaj iskusni poljoprivredni stručnjak podseća ratare da je "sada deficit vlage u zemljištu, bilo je malo padavina, izostanak snežnog pokrivača" i preporučuje da razmisle o gustini, sklopu biljaka na parceli.

Ratari Pomoravskog okruga, postižu sve bolje prinose, poneki i više od deset tona kukruza po hektaru, a Simić je objasnio da na proizvodnju i stabilnost prinosa, uz plodnost zemljišta, utiču adekvatan sklop biljaka, raspored padavina, priprema zemljišta, FAO grupa i potencijali hibrida, kvalitet semena, bolesti, poleganje, visoke temperature...

Tagovi
Srodne vesti