Ilija Petković se seća 1972, uporedio sa današnjom pandemijom

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 26.03.2020.
11:31
Izvor: Sportske.net

Nekad fudbaler, potom i trener i selektor naše reprezentacije, priseća se 1972. godine.

Epa/Jan Woitas
Epa/Jan Woitas

Povezane vesti

Jugoslaviju je 1972. godine pogodila variola vera, odnosno bolest velikih boginja, a Ilija Petković je uporedio to stanje sa današnjim u Srbiji.

"Bilo je slično kao danas, zabrana javnih okupljanja, međusobnih fizičkih kontakata, premda smo mi u OFK Beogradu sve vreme ipak trenirali. Istina, situacija je u zdravstvenom smislu tada bila gora jer je smrtnost od boginja bila mnogo veća, pa je i strah kod ljudi bio izraženiji. Istina, ono bila epidemija, a sada je reč o pandemiji"
, rekao je Ilija Petković za "Večernji list".

Kaže i da nije strahovao u velikoj meri za sebe jer je preležao tu bolest.

"Iskreno, ja nisam bio toliko u strahu jer sam boginje već preboleo kao dete u Kninu, a 1972. godine još sam bio samac, nisam imao porodicu u Beogradu. Naravno da smo svi tu epidemiju shvatali ozbiljno, posebno kada su u medijima objavljene informacije o njoj. Tada smo se svi maksimalno mobilizovali, pa je stoga i bolest brzo stavljena pod kontrolu", kaže on.

Ističe da se oseća sjajno, ali i da se pridržava svih saveta lekara.

"Imam 74 godine, u dobrom sam zdravstvenom stanju, a život me naučio da takvim stvarima, naročito u mojoj dobi, ne treba prkositi. Ovo je bolest koja ne dopušta grešku, držim se svih preporuka zdravstvenih službi
", kaže on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke