26. mart  2020. 11.11  | Izvor: Tanjug

Janković: Stigmatizacija nedopustiva, samo pogoršava situaciju

BEOGRAD -

Oboleli od korona virusa, najstarije osobe i naši državljani koji se vraćaju iz inostranstva izloženi su stigmatizaciji i neprimerenim komentarima, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodala da je to nedopustivo, uz poruku da bi svi trebalo da imaju više razumevanja jedni za druge.

"Obratio nam se jedan broj građana i rekao da se zbog toga oseća loše, a i možete videti, posebno na društvenim mrežama da se pre svega građani oboleli od korona virusa stigmatizuju i okrivljuju da su sami krivi za to", rekla je Janković za Tanjug.

aerodrom, koronavirus, covid

Ukazala je da takav, stigmatizujući odnos gde se neko okrivljuje zbog zdravstvenog stanja za koje niko nije kriv jer se svako može naći u istoj situaciji, dodatno može da ugrozi javno zdravlje.

"To nam svakako ne treba jer je već dovoljno svima život postao komplikovaniji u svakom smislu, i u psihološkom", istakla je ona.

Naglasila je da bilo kakva dodatna trauma koja se stvara stigmatizacijom i nedopuštenim govorom samo može da pogorša stvari i da ljudi počnu da kriju da su imali kontakte sa zaraženima iz straha kako će sredina da reaguje.

Diskriminacija i na osnovu zdravstvenog stanja je zabranjena ustavom i zakonom, podsetila je Janković i dodala da su na društvenim mrežama neprimerenim komentarima izloženi i najstariji.

Janković je rekla da su mere donete u cilju suzbijanja korona virusa teško pale velikom broju građana, pogotovo najstarijima koji su se, kaže, nakon što im je u potpunosti zabranjen izlazak iz kuće, žalili Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je ocenila da je dobro što se sada polako uvode mere da i te kategorije stanovništava mogu tokom vanrednog stanja da izađu iz svojih domova i odu u kupovinu.

"Sigurno je ovo bilo jako teško za podnošenje, ali je pre svega uvedeno u cilju zaštite njihovog zdravlja i života", rekla je Janković i poručila da je važno da svi poštujemo uvedene mere.

Ukazala je da je nedopustiva i stigmatizacija državljana Srbije koji se vraćaju iz inostranstva jer su, dodala je, oni naši državljani i ništa nisu krivi.

"Ne treba da ih stigmatizujemo i tvrdimo da su oni ti koji su najveći problem. Naravno, svi koji dolaze moraju poštovati mere izolacije", rekla je ona.

Janković je navela da su, nakon proglašenja vanrednog stanja i donošenja uredbe o merama koje su se odnosile na poslodavce, već sutradan uputili vladi inicijativu koja je, kaže, odmah i usvojena, a podrazumevala je da pre svega treba voditi računa da se omogući rad od kuće roditeljima koji imaju maloletnu decu i da se ne pravi razlika po polu.

Navela je da je bilo slučajeva, i u javnim preduzećima, da samo majke mogu da rade od kuće zbog čega su ukazali da u svakom pojedinačnom slučaju treba proceniti situaciju jer, dodala je, ako majka radi u sistemu zdravstvene zaštite, a otac u nekom drugom "zar treba uopšte razgovarati o tome ko je bitnije da bude na poslu".

Janković je rekla da pripremaju i inicijativu kako bi ukazali na problem sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i roditelji dece obolele od retkih bolesti.

Inicijativom će, pojasnila je, ukazati da je neophodno voditi računa oko dozvola za kretanje jer osobe sa invaliditetom koje drugi neguju, a čiji stepen invaliditeta zahteva najveći mogući stepen podrške, nisu u mogućnosti da sami obave najosnovnije životne potrebe posle 17 sati, kada je zabrano kretanje za sve građane Srbije.

"Mi iz institucija za ljudska prava moramo da ukažemo na problem osetljivih i ranjivih društvenih grupa jer se sigurno u trenucima donošenja odluka i mera, koje u ovakvim situacijama zahtevaju brzo donošenje, ne sagleda sve što je potrebno", rekla je Janković.

Navela je da su ukazali i na probleme u vezi sa isplatom tuđe nege i pomoći, ali i drugih socijalnih davanja.

"Ukazali smo da se za osobe sa invaliditetom primeni model koji bude predviđen za dostavljanje penzija našim najstarijim sugrađanima, odnosno da se nađe način da se i osobama sa invaliditetom socijalna davanja dostave na kućnu adresu”, dodala je Janković.

Tagovi