');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

KORONA PRESEK U Nemačkoj zabeležen najveći rast zaraženih, Španija produžava vanredno stanje, u Srbiji šest osoba preminulo

Od novog korona virusa u svetu je do sada obolelo 472.762, a preminulo je 21.305 osoba, objavljeno je na portalu Worldofmeters. U kritičnom stanju je 14.808 osoba, dok se od virusa oporavilo 114.749 obolelih.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200325 ap john minchillo new york Di018465279 preview Foto: Tanjug/AP
20200325 ap john minchillo new york Di018465279 preview

Među aktivnim slučajevima, 96 odsto su oni koji imaju lakše ili srednje simptome i nisu životno ugroženi, dok četiri odsto ima tešku kliničku sliku.

U Kini, iz koje je virus počeo da se širi po svetu, od početka epidemije je obolelo 81.285 osoba, preminulo 3.287, a trenutno je obolelo 3.947 osoba.

Trenutno je najgora situacija u Italiji u kojoj je obolelo 74.386 osoba, a aktivno je 67.063 slučajeva i u kojoj je preminulo 7.503 osoba. Za njom slede SAD gde je obolelo 68.489 osoba, Španija (49.515), Nemačka (37.323), Iran (27.017), Francuska (25.233).

Pročitajte još

Po broju smrtnih slučajeva na prvom mestu u svetu je Italija sa 7.503, a zatim Španija gde je do sada preminulo 3.647 osoba.

U Srrbiji šest osoba preminulo

U Srbiji su noćas preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen virus korona, čime je broj smrtnih slučajeva povećan na šest, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

- Reč je o K.S. (80) koji je bio hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. On se poslednjih dana nalazio na respiratoru, a lekari su uložili maksimum tokom njegovog lečenja - navodi se u saopštenju.

U Srbiji je od korona virusa o sada registrovano 384 zaraženih osoba.

U Nemačkoj raste broj zaraženih

Broj zaraženih virusom korona u Nemačkoj porastao je na 36.508, dok je 108 osoba preminulo, saopšteno je danas iz Instituta "Robert Koh".

Broj zaraženih porastao je za 4.995 u odnosu na prethodni dan. U protekla 24 časa preminulo je 50 ljudi. što je ukupan broj porastao na 198. To je najveći rast do sada u roku od 24 sata, ističe Robert Koh institut.

U Crnoj Gori jedan pacijent životno ugrožen

U Kliničkom centru Crne Gore leči se 15 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Kovid-19, od kojih je jedan životno ugrožen i priključen je na respirator, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. U saopštenju se navodi da je 10 pacijenata na Klinici za infektivne bolesti i pet na Internoj klinici.

Vanredno stanje u Boliviji

Nastojeći da spreči dalje širenje korona virusa, bolivijska vlada je uvela vanredno stanje i zatvorila granice do daljeg. Prelazna predsednica Bolivije Žanin Anjez juče se obratila javnosti i rekla da će granice biti zatvorene do 15. aprila tako da do tada niko neće moći ni da ulazi ni da izlazi iz zemlje.

Švajcarska ima veću stopu infekcije od Italije

Švacajcarska ima veću stopu infekcije korona virusom nego Italija, te na 10.000 stanovnika trenutno dođe 12,4 zaraženih, ali je, kad je reč o smrtnim ishodima, situacija mnogo bolja nego u Italiji.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, trenutno je u Švajcarskoj inficirano korona virusom 11.028 osoba, a umrle su 154 osobe. U Italiji stopa infekcije iznosi 11,4 obolelih po 10.000 stanovnika, u Španiji 8,5 i Nemačkoj 3,9.

Veću stopu infekcije od Švajcarske, na osnovu malog broja i koncentracije stanovnika na par centara, imaju samo Luksemburg i Island.

"Nulti pacijent" Velike Britanije

Takozvani "nulti pacijent" u Velikoj Britaniji inficirao se korona virusom u Ibici Alpa, austrijskom skijaškom centru Išgl, tvrdi više britanskih medija, a i u samoj Austriji ponašanje vlasti tog gradića, ali i pokrajine Tirol, nalaze se pod istragom tužilaštva.

Britanski mediji Išgl smatraju mestom koje je doprinelo širenju korona virusa širom Evrope. Nulti pacijent u toj zemlji se inficirao u Išglu, stoji na naslovnoj strani "Dejli mejla".

U Hrvatskoj obolelo još 39, ukupno 481

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je broj porastao na 481, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

- Ako uporedimo povećanje od juče ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od izuzetne važnosti - rekao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

On je rekao da je testirano 3.958 uzoraka, a samo u sredu obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja.

Ulice Njujorka
Foto: Tanjug/AP
Ulice Njujorka

Raste broj obolelih u SAD, 60 odsto zaraženih u Njujorku

Američki eksperti upozoravaju da u SAD raste broj obolelih od korona virusa, a 60 odsto zaraženih je iz Njujorka, gde je najozbiljnija situacija.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči, juče je izjavio u Vašingtonu da se pandemija korona virusa ubrzava u SAD i da je potreban bolji uvid u situaciju u nekim delovima SAD, prenosi CNN.

Članovi američkog Senata usvojili su jutros ekonomski paket pomoći u iznosu 2.000 milijardi dolara, sa ciljem umanjivanja ekonomskih posledica korona virusa u SAD. Predlog je podržalo 96 članova Senata, a niko nije glasao protiv, prenosi Glas Amerike.

Nakon Senata, u kome većinu čine republikanci, potrebno je da predlog usvoji i Predstavnički dom, u kom većinu čine demokrate, koji bi trebalo da zaseda u petak u devet časova ujutru po lokalnom vremenu.

U BiH potvrđeno 185 slučajeva, u Republici Srpskoj potvrđeno 7 novih

U Republici Srpskoj registrovano je sedam novih slučajeva novog korona virusa (Covid-19), izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Time je ukupan broj zaraženih u BIH porastao na 185.

U Austriji 5.888 inficiranih

U Austriji je, prema jutrošnjim podacima Ministarstva zdravlja, pozitivno testirano na korona virus 5.888 osoba. Austrijska vlada uspela je očigledno da smanji krivu rasta inficiranih, jer dnevna stopa rasta je pala juče na 14 odsto, a bila je između 30 i 40 procenata pre uvođenja ograničenja slobode kretanja.

Do sada sprovedeno je 35.995 testiranja, koja su se do skoro sprovodila samo na licima sa sumnjom u infekciju, a uskoro treba da se prošire na veći krug stanovništva.

U Francuskoj 231 nova žrtva korone

Francuske zdravstvene službe su evidentirale su juče 231 žrtvu Covid-19, ukupno 1.331.

Porast broja preminulih od 21 odsto zapravo pokazuje pad smrtnosti u poređenju sa prethodna dva dana, prenosi Rojters. Zvaničnici upozoravaju da se saopštenja izdaju samo na osnovu informacija iz bolnica i da će, kada uskoro budu poznati podaci iz domova za stara lica, doći do rasta stope smrtnosti.

I drugi test nemačke kancelarke Angele Merkel negativan

Nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi put je bila negativna na testiranju na infekciju korona virusom, saopštio je sinoć njen kabinet.

Angela Merkel
Foto: HAYOUNG JEON / EPA;
Angela Merkel

Merkelova se od nedelje uveče nalazi u samoizolaciji jer je bila u kontaktu s doktorom koji je pozitivno testiran na korona virus. Lekar je, dan pre nego što je saznao da je inficiran novim virusom, Merkelovoj dao vakcinu protiv pneumokoka.

U Turskoj preminulo 59 osoba, više od 2.400 zaraženih

Broj preminulih od posledica korona virusa u Turskoj porastao je danas za 15 i sada iznosi 59, izjavio je ministar zdravlja te zemlje Fahretin Koča.

Koča je na Tviteru objavio da se broj zaraženih povećao za 561, što znači da su u toj zemlji ukupno 2.433 osobe obolele od korona virusa, prenosi Rojters.

Još 28 smrtnih slučajeva u Engleskoj

U Velikoj Britaniji zabeleženo je još 28 smrtnih slučajeva usled korona virusa, saopštile su zdravstvene vlasti. Time je ukupan broj smrtnih slučajeva usled infekcije virusom COVID-19 povećan na 414, prenosi Rojters.

Snimak improvizovane bolnice u Londonu

Jedan britanski radnik objavio je na Fejsbuku video snimak u kojem opisuje kako će izgledati izložbeni kompleks "Eksel cenar" u Londonu, kada bude pretvoren u privremenu bolnicu za borbu protiv korona virusa.

Kako navodi Gardijan, radovi na izgradnji bolnice počeli su u sredu ujutru, a Aleks Vudsajd, koji radi na podstavljanju kablova, objavio je "uznemirujući" snimak na kojem se vidi kako izgleda kompleks od 100.000 kvadratnih metara u kojem će se, kako navodi, nalaziti 4.000 kreveta.

Španija produžava vanredno stanje

Poslanici španskog parlamenta odobrili su rano jutros produženje vanredne situacije nakon duge diskusije. Poslanici su odobrili vanredne mere, uključujući državnu blokadu zbog čega će ljudi još 15 dana ili do 12. aprila morati ostati u kućama sem u slučaju krajnje potrebe, radi odlaska po hranu, lekove i posao.