');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

PORODICA RODIĆ LETA PROVODI U BRATUNCU Mužjak doleteo iz Afrike i već se smestio u gnezdo čekajući svoju partnerku

Ljubitelji roda u Bratuncu pripremaju da izgrade i podignu još jednu konstrukciju za gnezdo za rode i na taj način žele da stvore uslove i omoguće još nekim rodama koje su ovde letovale prethodnih godina da se vraćaju, jer one predstavljaju atrakciju za meštane ovog gradića, a posebno za najmlađe.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
rode-bratunac-foto-srna-1 Foto: Srna
rode-bratunac-foto-srna-1

Jedan par roda više od desetak godina provodi leto u Bratuncu, hrane se u močvarama i oko Drine legu mlade, a meštani su ih nazvali “porodica Rodić”.

Mužjak omiljene porodice Rodić preleteo je put dug više od 15.000 kilometara, iz Afrike do Bratunca, gde je stigao u ponedeljak u svanuće i smestio se u gnezdo koje su ljubitelji ovih ptica napravili i podigli pre dve godine u blizini zgrade Doma zdravlja.

Tu su rode ranije “savile” gnezdo koje je srušeno prilikom uklanjanja stare zgrade ove ustanove.

Zaljubljenik prirode, ekolog i ribočuvar Boban Filipović duže od decenije prati ove ptice i njihovo kretanje na ovom području, brine o njima i štiti ih.

On kaže da je mužjak Rodić po tradiciji prvi stigao da uredi gnezdo i “pripremi dobrodošlicu” gospođi ženki.

– Nadam se da će s njom stići i mladi koje su prošle godine ovde izlegli i podigli i da će porodica biti brojnija i na okupu – priželjkuje Filipović.

Prema njegovim rečima, prethodnih godina rode su redovno u Bratunac sletale krajem marta.

– Prošle godine Rodići su dobili četvoro mladih, a najviše su jedne godine imali petoro ptića, dok 2014. godine, kada su bile poplave, zbog lošeg vremena nije bilo mladih – pojašnjava Boban.

– Roda koja je sama zimovala u Bratuncu prethodne zime viđana je do povratka Rodića prošlog proljća, a onda je nestala i gubi joj se trag. Pretpostavljamo da se pridružila jatu sa kojim je stigla pre te zime – konstatuje Filipović.

Ta roda, kojoj su Bratunčani dali ime Snježana, prošlog proleća počela je da uređuje gnezdo pred povratak mužjaka Rodića i nakon dan ili dva po njegovom dolijetanju ona je nestala, a stigla je druga ženka koja je izvela mlade prošlog leta.