Nestanak mejnstrim kupea je bio neizbežan

Proizvođači automobila su gotovo u potpunosti izbacili pristupačnije kupe modele iz ponude.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

10:45

Nestanak mejnstrim kupea je bio neizbežan
Peugeot RCZ R (Foto: Peugeot)

Auto-kompanije poslednjih godina postepeno ostaju bez mejnstrim kupe modela, ali generalno i hečbek automobila sa 3 vrata.

I dok Amerikanci još uvek ne odustaju od svojih automobilskih ikona, kao što su Chevrolet Camaro ili Ford Mustang, u Evropi je sasvim drugačija situacija.

Pristupačna kupe vozila i hečbek automobili sa 3 vrata su retkost u ponudi nekog evropskog proizvođača automobila, iako ih je do pre samo desetak godina bilo u gami svakog od njih.
Opel Astra J GTC (Foto: Opel promo)
Direktor komanije Peugeot, Žan-Filip Imparato, kaže da je jedan od razloga za to nedostatak sredstava za finansiranje njihovog razvoja.

Imparato je za Autocar izjavio kako on lično voli takve automobile, ali da to nije dovoljan razlog da bi se kompanija upustila u njihov razvoj i proizvodnju.

Šef francuskog proizvođača kaže da auto-kompanije sada najviše investiraju u električna vozila, 5G konektivnost, tehnologije samovozećih automobila i druge elektronske sisteme pomoći vozaču.

Sve su to skupi poduhvati za koje Imparato veruje da bi mogli da zahtevaju obimna sredstva od proizvođača automobila u sledećoj deceniji ili duže.
Alfa Romeo Brera (Foto: Alfa Romeo promo)
Ako tradicionalni proizvođači automobila troše sve više novca kako bi održali korak sa kompanijama kao što je Tesla, ali i jedni sa drugima, sredstava jednostavno nema za specifični modele kao što su kupe vozila.

Kupei se nikada nisu prodavali u većim količinama, a potrošači se danas sve više okreću SUV i drugim praktičnijim vozilima, potpuno odustajući od kupea, pa čak i od limuzina.
VW Scirocco (Foto: VW promo)
Međutim, možda budućnost kupea i nije tako sumorna. Naime, zaluđenost za krosover/SUV vozilima je aktuelni trend, ali i trendovi vremenom blede.

Krajem prošle godine šef GM dizajna Majkl Simko je rekao da ljudi generalno žele vozila zbog kojih su njihove komšije ljubomorne na njih.

Trenutno su to krosoveri i SUV model, ali možda će u nekom trenutku u budućnosti kupei ponovo postati predmet njihove želje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: