Studenti da isele stvari, inače će biti zapečaćene 1Ilustracija Foto: Stefana Savić

Studenti smešteni u Studentskom gradu imaju rok danas do 14 sati da svoje stvari isele iz soba, a nakon toga uz eventualni dogovor sa upravama domova, poručeno je u saopštenju objavljenom na sajtu te ustanove, koje je potpisao direktor Goran Minić.

„Oni koji iz određenih razloga nisu u mogućnosti da to urade neće snositi nikakve sankcije, ali će nam pakovanje, odlaganje i iznošenje ogromne količine stvari svima značajno otežati“, navodi se u saopštenju.

Kako nezvanično saznajemo, studentima je rečeno da će stvari koje ne budu iseljene biti zapečaćene i odložene u higijenskim kesama, jer jedan broj studenata, pre svega iz okolnih zemalja, zbog zatvaranja granica ne može da dođe do prestonice.

Prema takođe nezvaničnim informacijama našeg lista, veliki broj akademaca se odazvao pozivu uprave i već iselio svoje stvari, ali mnogi negoduju zbog toga što im je, kada su prošle nedelje napustili smeštaj zbog zatvaranja domova, rečeno da stvari mogu ostaviti u sobama do povratka.

Uprava SC „Beograd“ u saopštenju apeluju na studente da budu solidarni, da imaju razumevanja i da dozvole Ustanovi SC „iznenađenost i delimičnu nepripremljenost“ jer su „i mnogo bogatije države nepripremljene na ovu situaciju“.

– Iskreno se izvinjavamo zbog neprijatnosti koje doživljavate i molimo da svi to shvatimo kao naš doprinos u borbi države za ljudske živote. Ako se sa virusom „ne obračunamo“ solidarno kao društvo, možemo ga svi očekivati na našim vratima – piše u saopštenju.

Za sada nema zvanične potvrde da li će se studentski domovi koristiti za smeštaj obolelih od virusa korona, ali se iseljavanje stvari priprema upravo zbog takvog mogućeg scenarija.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za Danas da je u redovnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvete nakon što su saznali za ovaj problem i da će konačna odluka biti doneta na višoj instanci.

Rektorka je ocenila da je propuštena prilika da studenti ponesu stvari kada su prošle nedelje izlazili iz domova. Podsetimo, akademci su obavešteni 16. marta da se studentski domovi zatvaraju i da imaju rok da privremeno napuste sobe do 17. marta u 18. sati.

Rečeno im je da privremeno napuštanje soba nije administrativno iseljenje iz studentskog doma već samo preventivna mera u opštem interesu, kako bi se sprečilo širenje infekcije virusa korona. Akademcima je rečeno i da svoje stvari mogu poneti sa sobom ili ih ostaviti u sobi do povratka u dom.

U rešavanje ovog problema uključio se i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu. Oni su apelovali na upravu SC „Beograd“ da stvari koje ne budu iseljene budu odložene na sigurno, osigurane i za njih garantuje ta ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari