26. mart  2020. 09.29  →  15.12 | Izvor: Tanjug

Raste broj obolelih od koronavirusa, privreda SAD već možda u recesiji

NJUJORK -

Američki eksperti upozoravaju da u SAD raste broj obolelih od korona virusa, a 60 odsto zaraženih je iz Njujorka, gde je najozbiljnija situacija. Predsednik američkih Federalnih rezervi izjavio je da su Sjedinjene Države već “možda” u recesiji, te da bi prvo morala situacija sa koronavirusom da bude pod kontrolom pre nego što se krene sa restartovanjem privredne aktivnosti.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči, juče je izjavio u Vašingtonu da se pandemija korona virusa ubrzava u SAD i da je potreban bolji uvid u situaciju u nekim delovima SAD, prenosi CNN.

korona, virus, kovid, 19, belgija, rengen, pluca, 1

"Naš način rada podrazumeva da povećamo broj testiranja i identifikaciju zaraženih, da ih onda izolujemo i potom utvrdimo s kim su sve kontaktirali", rekao je Fauči.

Guverner Njujorka: Svaki scenario će premašiti naše kapacitete

Guverner američke savezne države Njujorka Endrju Kuomo, izjavio je da će, gotovo svaki realni scenario u vezi sa epidemijom korona virusa, nadmašiti postojeći kapacitet države za bolničko lečenje, i da on će povećavati kapacitete gde god bude mogao.

Kuomo je rekao da je cilj dostići brojku od 140.000 bolničkih kreveta sa trenutnih 53.000 koji su na raspolaganju i da vlasti pregledaju nove lokacije za izgradnju privremenih objekata, prenosi Rojters.

"Cilj je da u svakom okrugu imamo postrojenje sa 1.000 i više kreveta", rekao je Kuomo na konferenciji za novinare.

Broj obolelih u SAD premašio je 73.000, a umrlih od posledica koronavirusa više je od 1.000.

On je upozorio da je najozbiljnija situacija u Njujorku jer je 60 odsto ukupnog broja slučajeva u SAD iz Njujorka, a 56 odsto novozaraženih je iz šireg gradskog područja Njujorka.

"U Nju Orleansu i državi Lujzijani se sprovode rigorozne vanredne mere. Nikoga ne optužujem, ali verovatno da je to trebalo da se uradi i ranije zbog agresivnog širenja ovog virusa", rekao je Fauči.

Trampova uredba o ključnom medicinskom materijalu

Na osnovu izvršne uredbe američkog predsednika Donalda Trampa Zdravstvo i ljudske usluge označili su lek za malariju hidroksiklorokin kao medicinski resurs koji je podložan očuvanju mera prevencije.

Tramp je potpisao uredbu u ponedeljak kako bi sprečio gomilanje i poskupljenje ključnog medicinskog materijala potrebnog za borbu protiv korona virusa, preneo je Rojters.

Na listi se nalaze maske za lice, respiratori, prenosivi ventilatori, uređaji za dezinfekciju i druga sredstva za dezinfekciju.

Predsednik FED: SAD su možda već u recesiji

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel izjavio je danas, u jednom od retkih televizijskih intervjua, da su Sjedinjene Države već “možda” u recesiji, te da bi prvo morala situacija sa koronavirusom da bude pod kontrolom pre nego što se krene sa restartovanjem privredne aktivnosti.

"Prvi zadatak vlasti je da se širenje virusa stavi pod kontrolu, a zatim nastavak ekonomske aktivnosti. U ovoj situaciji virus diktira prioritete”, rekao je Pauel gostujući na televiziji NBC , prenosi Njujork Tajms.

List dodaje da je izjava Pauela u suprotnosti sa stavom predsednika Donalda Trampa, koji je nagovestio da želi da se veliki broj Amerikanaca vrati na posao čim prođe Uskrs, što nači za manje od tri sedmice.

Tramp je takođe ocenio da napori da se uspori širenja virusa obustavljanjem aktivnosti u velikom delu ekonomija ne bi smeli da nanose više štete od same bolesti, dodaje Njujork Tajms.

Naknade za nezaposlenost zatražilo više od tri miliona Amerikanaca

Više od tri miliona Amerikanaca podnelo je prošle sedmice zahtev za dobijanje naknade za nezaposlenost, što je najveći broj ikada u jednoj nedelji, pokazuju današnji podaci američkog Ministarstva za rad.

Ovo je samo jedan od prvih poražavajućih pokazatelja o ekonomskim posledicama pandemije koronavirusa, zbog koje život u SAD zamire brže nego što državna statistika može da isprati, prenosi Njujork Tajms.

metropoliten, muzej, njujork

Pre samo tri nedelje, jedva da se za naknadu javilo 200.000 ljudi bez posla, što je bio istorijski najniži broj. Tokom pola veka, od kada se u državi prati evidencija o prijavama za primanje naknade za nezaposlenost, najveći iznos podnetih zahteva u jednoj nedelje bilo je ispod 700.000.

"U celoj istoriji dostavljanja ovih zahteva nikada nije bilo ni približno nečeg ovakvog", rekao je Ben Herzon, izvršni direktor IHS Markita, firme za poslovne podatke i analitiku.

On upozorava da bi najgore tek moglo da usledi, dodajući da očekuje sličan broj sledećeg četvrtka, kada Ministarstvo rada bude objavilo novi nedeljni izveštaj o prijavama za naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Ford delimično obnavlja proizvodnju u SAD 6. aprila

Kompanija Ford Motor saopštila je danas da planira da ponovo pokrene proizvodnju u nekim pogonima u Severnoj Americi već 6. aprila.

Iz te kompanije, koja je drugi najveći američki proizvođač automobila, naveli su da će u funkciju ponovo biti stavljene njene glavne fabrike u poslovnoj mreži, te da će istovremeno uvesti dodatne preventivne mere kako bi se od potencijalne infekcije koronavirusom zaštitili radnici koji će biti vraćeni na posao, prenosi Rojters.

ford logo jpg

"Nastavićemo da procenjujemo zdravstvenu situaciju u zemlji kao i spremnost dobavljača i po potrebi ćemo porilagođavati svoje planove”, dodaje se u saopštenju Forda.

Kompanija namerava da restartuje proizvodnju u svojoj fabrici za montažu vozila u Hermosilu, tako što će u uvesti rad u jednoj smeni.

Akcije Forda su na trgovanju pre zvaničnog početka rada Njujorške berze pale za 4,8 odsto.

Tagovi
Srodne vesti