Bundestag prihvatio paket ekonomskih mera težak 750 milijardi €

Nemački parlament (Bundestag) prihvatio je paket Vladinih mera za pomoć ekonomiji zbog šteta nastalih pandemijom koronavirusa vredan 750 milijardi evra.

Svet

Izvor: balkans.aljazeera.net

Četvrtak, 26.03.2020.

09:38

Bundestag prihvatio paket ekonomskih mera težak 750 milijardi €
Foto: Epa, Omer Messinger

Za paket mera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Nemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svetske finansijske krize 2008. godine.

Ignorisanje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili vanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih, a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans budžeta za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi evra.

Dodatno je nemačka Vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi evra u obliku kreditnih garancija i sredstava za eventualnu nacionalizaciju firmi koje su zbog pandemije zapale u finansijske teškoće, prenosi Al Džazira.

Mere, osim pomoći kompanijama u obliku kreditnih garancija predviđaju i direktnu finansijsku pomoć malim i samostalnim preduzetnicima kao i dodatnu finansijsku podršku zdravstvu. U paket mera spada i zaštita podstanara koji zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa nisu u stanju da plaćaju stanarinu.

Zastupnici su izglasali i meru prema kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mera vezanih za korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao da odobri i dom saveznih zemalja - Bundesrat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: