26. mart  2020. 08.55  | Izvor: Tanjug

Neslaganje u Brazilu oko Covida 19: Predsednik traži otvaranje škola i prodavnica, guverneri odbijaju

SAO PAULO -

Brazilski guverneri usprotivili su se pozivu predsednika Žaira Bolsonara da se ponovo otvore škole i prodavnice, odbacujući njegov argument da je zatvaranje radi sprečavanja širenja virusa gore od same bolesti.

Bolsonaro smatra da će zatvaranje koje su naredili brojni guverneri brazilskih država naneti štetu već narušenoj ekonomiji i izazvati socijalne nemire, zbog čega je pozvao guvernere da ograniče izolaciju samo na rizične grupe ljudi, prenosi AP.

Guverneri su u sredu uveče protestovali navodeći da su njegova uputstva suprotna preporukama zdravstvenih stručnjaka i da ugrožavaju najveći deo stanovništva Latinske Amerike.

brazilija, nova

Oni su poručili da će nastaviti sa svojim strogim merama.

Guverner države Santa Katarina Karlos Moises, države u kojoj je čak 80 odsto glasača bilo za Bolsonara, rekao je da su ga Bolsonarove instrukcije "oduvale" i da će i dalje insistirati na tome da građani treba da ostanu kod kuća tokom pandemije.

Guverner Sau Paula Žoao Doria zapretio je da će tužiti saveznu vladu ako pokuša da se umeša u njegove napore u brobi protiv virusa.

"Vi ste predsednik i treba da date primer. Morate da budete reprezentativni da komandujete i vodite ovu državu", rekao je Doria koji je 2018. godine podržao Bolsonara.

Osim guvernera i predstavnici oba doma parlament su kritikovala Bolsonarov stav.

U Brazilu je do sada potvrđeno 2.400 obolelih i 57 preminulih osoba.

 

Srodne vesti