DRAMA U VLADI SRBIJE: Sekretar dolazio zaražen na posao, u Nemanjinoj ima još obolelih?
Foto: Dado Đilas, Beta/Nenad Petrović

FRKA

DRAMA U VLADI SRBIJE: Sekretar dolazio zaražen na posao, u Nemanjinoj ima još obolelih?

Politika -

Nije im svejedno: Ministri su na nogama nakon otkrića da je činovnik Ministarstva zaštite životne sredine dolazio inficiran u zgradu u kojoj se oni okupljaju

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Branislav Blažić jeste prvi slučaj člana Vlade Srbije zaraženog koronavirusom, ali najverovatnije nije jedini.

foto: Kurir

Vest da je Blažić pozitivan na ovaj virus podigla je na noge sve ministre i Vladine službenike, jer se otkrilo da je on u prethodnim danima, osim na svom radnom mestu u zgradi SIV 3, dolazio na sastanke i u Nemanjinu 11, i to u salu gde se održavaju sednice Vlade!

foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je Blažić boravio u sali gde se sastaju ministri. - Blažić je iz Kikinde. Ali on je bio na sednici odbora u Vladi, tamo gde se drže sednice Vlade. To znači da je bio u kontaktu s jednim krugom ljudi, a ima i drugih koji su unutar Vlade ili unutar ministarstava mogli da dobiju taj virus, govorim o zaposlenima... Ne znam da li ima novih zaraženih u Vladi i ministarstvima, govorim o onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, kao što su Blažić ili naše diplomate u Ženevi - izjavio je Dačić.

foto: Zorana Jevtić

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže za Kurir da je Blažić pre osam dana bio pozitivan na testu na koronavirus. - Zaposleni u ministarstvu zasad ne pokazuju nikakve simptome tog virusa, a četvoro koji su bili u direktnom kontaktu s njim su u kućnoj izolaciji. Zasad su svi dobro i niko nema simptome korone. Naravno, odmah po saznanju da je Bane oboleo od koronavirusa dezinfikovali smo sve prostorije u ministarstvu u kojima je boravio i preduzeli sve potrebne mere - rekao nam je ministar i dodao da je u stalnom kontaktu s Blažićem, koji se, kako kaže Trivan, oseća dobro.

REAKCIJE

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

STRAH JE REALAN

foto: Zorana Jevtić

Mere opreza i zabrane poštujemo. Niko se nije testirao. Nismo imali bliske kontakte sa inficiranima koronavirusom. Strah je umeren, realan i motiviše na poželjna ponašanja.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

AKO SMO MINISTRI, NISMO IMUNI

foto: Zorana Jevtić

Nema straha, imam samo osećaj velike pažnje i odgovornosti prema sebi i drugima, isto kao što se prema epidemiji odnose svi naši građani. Nisu ljudi koji rade u Vladi ni u čemu izuzeti ili oslobođeni rizika od infekcije. Preventivne mere u Vladi i u objektima koje koristimo za rad su maksimalne i tako treba da bude i da bismo se zaštitili, ali i da bismo dali primer svima da mere zaštite moraju strogo da se primenjuju.

Nenad Popović, ministar bez portfelja

SASTANCI NA DALJINU

foto: Beta

U Vladi su donete jasne instrukcije kako se radi u periodu epidemije. Imamo zaštitnu opremu i pridržavamo se svih propisanih mera. U mom resoru se i ranije većina sastanaka održavala, a sada se praktično svi sastanci održavaju putem videokonferencijske veze, jer je to način kako komunicira IT zajednica. Uveren sam da ćemo uz snažno liderstvo, disciplinu i solidarnost izaći kao pobednici iz ove krize.

Zoran Đorđević, ministar rada i socijalne politike

OPREZA IMA, STRAHA NEMA

foto: Kurir Tv Printscreen

S obzirom na to da sam se pridržavao saveta predsednika Aleksandra Vučića i struke od prvog dana, smatram da nema razloga za strah. Svima savetujem pridržavanje preventivnih mera. Moramo da verujemo stručnjacima, da se ponašamo u skladu s donetim merama i savetima. Pobedićemo koronavirus, nema predaje.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Dado Đilas, Beta/Nenad Petrović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track