Najnovije vesti
Vesti Svet
Jedan grafikon pokazuje pravu razmeru krize u Italiji: Zašto broj mrtvih VRTOGLAVO RASTE uprkos karantinu?

Jedan grafikon pokazuje pravu razmeru krize u Italiji: Zašto broj mrtvih VRTOGLAVO RASTE uprkos karantinu?

Italija ima najveći broj smrtnih slučajeva od korona virusa i druga je po ukupnom broju zaraženih u celom svetu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200320 epa maurizio brambatti rome Di018439881 preview Foto: Maurizio Brambatti / EPA;
20200320 epa maurizio brambatti rome Di018439881 preview

U prošli petak je Italija prijavila 5.994 novozaražene osobe i 627 preminulih - najveći skok smrtnih slučajeva u jednom danu u bilo kojoj zemlji od početka pandemije u decembru. Čak i na vrhuncu epidemije u Kini 23. februara najviši broj smrtnih slučajeva za jedan dan bio je 150.

Otkako je Italija prijavila svoj prvi slučaj korona virusa 31. januara, zemlja je potvrdila više od 74.000 zaraženih i više od 7.500 preminulih. Pogled na grafikon broja novih slučajeva o kojima je Italija svakodnevno izveštavala sugeriše da je zemlja daleko od kontrole epidemije, naprotiv - uzlazna linija vrtoglavo je skočila proteklih dana.

U nedeljama nakon što je Italija prijavila prvi slučaj krajem januara broj zaraženih ostao je relativno nizak, da bi između 23. februara i 1. marta skočio 10 puta.

Od početka marta broj slučajeva se popeo sa oko 1.700 na više od 53.000. U istom vremenskom periodu broj umrlih se povećao sa 34 na oko 4.825.

Zašto broj preminulih raste uprkos karantinu?

Italija je prva evropska zemlja koja još 9. marta pod karantin stavila sve svoje građane. Kako se proteklih dana virus nekontrolisano širi starim kontinentom, sada brojne zemlje posmatraju borbu Italije protiv korone kako bu utvrdile dokle jedna demokratija može da ide u ograničavanju građanskih sloboda u vanrednoj situaciji.

Iako je Italija postepeno pooštravala mere dok nije došla do toga da 60 miliona stanovnika stavi u izolaciju, i dalje se pojavljuju znaci da epidemija posustaje.

- Nažalost, broj zaraženih ne opada. Ubrzo nećemo moći da pomognemo obolelima - rekao je Attilio Fontana, predsednik najteže pogođene regije Lombardija.

Demokratske zemlje se nadaju da će građani pokazati saradnju i poštovati mere, izbegavajući primenu drakonskih mera preduzetih u autokratskim režimima, poput kineskog, gde je sistem individualnih dozvola zajedno sa masovnim nadzorom bio efikasan u „poravnavanju" grafikonske krive.

Italija je usvojila neviđene mere donete u mirnodopsko vreme u jednoj zapadnoj demokratiji, ali za razliku od "istreniranih" Kineza, njeni građani su ostali zatečeni.

Nakon prvobitnog bunta usledila je masovna zbunjenost, podstaknuta nejasnim i porukama koje je slao jednako zatečen državni vrh.

Pročitajte još

Na primer, ubrzo nakon što je vlada proglasila hodanje ulicama bez „validnog razloga“ kažnjivim prekršajem, italijanski građani su se na društvenim mrežama zapitali kako ograničenja treba tumačiti.

Neki su se besno pitali da li još uvek mogu da izvedu psa u šetnju ili iznesu, smeće, dok su se drugi pitali da li je odlazak na džoging dovoljno validan razlog za izlaženje.

Tekst vladine odredbe nabrajao je četiri izuzetka od pravila - odlazak na posao ako radite u neophodnoj službi, nabavka osnovnih potrepština, zdravstveni razlozi i putovanje nazad u mesto prebivališta. Ali, i to je ostavilo dovoljno prostora za slobodnu interpretaciju.

Zvaničnici su kasnije pojasnili da su izuzeti i ono koji brinu o ugroženom članu porodice koji ne živi sa njima, kao i da su džoging i šetnja pasa, pod uslovom da držite propisanu distancu, dozvoljeni. A onda su usledila i nova, jednako konfuzna pravila, a građani su bili sve više frustrirani.

Uprkos oštrim kaznama, za 10 dana su podignute optužnice protiv 40.000 Italijana zbog kršenja karantina.