Ponedeljak, 27.08.2007.

14:17

Pomor ribe ovog leta izražen

Nadležni kažu da je pomor ribe ove godine bio izraženiji, ali da se to događa svake godine.

Izvor: Beta

Default images

Šefica Odseka za ribarstvo Ministarstva za zaštitu životne sredine Vesna Mitrović ocenila je da je pomor riba ovog leta u Srbiji "izražen", ali i nikad toliko medijski ispraćen. Ona je agenciji Beta rekla da su se velika uginuća ribe u Srbiji dešavala ne samo ovog leta, već i prethodnih godina.

Međutim, do velikog medijskog interesovanja došlo je tek posle značajnog pomora ribe u Belom Timoku početkom leta.

Šefica Odseka za ribarstvo nije mogla da precizira koliko je ribe ovog leta pomoreno u Srbiji i istakla da se i pored svih inspekcijskih kontrola "još uvek radi o samo slabim procenama" količine uginule i pomorene ribe u srpskim rekama.

Prema njenim rečima, osnovni razlozi pomora riba, koji je ipak u odnosu na prethodne godine izraženiji, jesu industrijski otpadi koji bez prečišćivača dospevaju u reke, nizak vodostaj koji je smanjio slobodan kiseonik za život vodenog sveta i ispuštanje fekalija iz javno-komunalnih preduzeća.

Mitrovićeva je dodala da su inspektori Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nakon svake kontrole prijavljenog pomora ribe izricali niz mera i prijava, čak i krivičnih.

"Uginuća ribe ne mogu se materijalno nadoknaditi, jer je uginuo živi svet", istakla je ona i najavila da će se Ministarstvo za zaštitu životne sredine potruditi da sledi preporuku Evropske unije da se pod njim objedini upravljanje živim svetom u vodama Srbije, kroz integrisanu akciju više nadležnih ministarstava.

Mitrovićeva je kazala da iako su industrijska potrojenja ovog leta dosta zagađivala reke, u nekim rekama do pomora je došlo i bez tog otpada, usled visokih temperatura vode i slabog dotoka kiseonika, koji je ugrozio živi svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: