Cena pšenice porasla zbog stvaranja zaliha brašna

Cena pšenice u Srbiji poslednjih nedelju dana je porasla jer su građani stvarali zalihe brašna zbog epidemije virusa korona.
Cena pšenice porasla zbog stvaranja zaliha brašna
Foto: Pixabay

Direktor "Žita Srbije" Vukosav Saković ne očekuje će potražnja za brašnom i dalje rasti jer su potrošači verovatno napravili zalihe. Kilogram pšenice za stočnu ishranu u februaru je koštao 19 dinara, a sada 19,20 do 19,50 dinara za kilogram, zavisno od kvaliteta.

"Srbija u zalihama ima milion tona pšenice a do početka žetve, za sledeća tri meseca, potrošiće samo oko 300 hiljada tona", kaže Saković.

Kako će se dalje kretati cena pšenice je kako navodi Saković nezahvalno prognozirati jer uprkos povećanoj tražnji, do žetve neće moći da se izveze više od 200 hiljada tona jer se ne može obezbediti toliko kamiona.

"Tona pšenice u izvozu sada košta od 165 do 175 evra, a kilogram od 19 do 20 dinara. Najskuplja je bila pre desetak godina zbog suše u Ukrajini, kada je kilogram na domaćem tržištu koštao 28 dinara", rekao je Saković.

  • Covid-19

    25.03.2020 18:11
    O Broju Jedan
    Jedan, da vlada svima.
    I da ga se narednim decenijama bojimo, dok nam Veliki Brat govori šta da radimo.
  • Dr

    25.03.2020 17:49
    laži
    Neko ovde ozbiljno LAŽE.Vlada saopštava da su cene zamrznute a mi smo svedoci da je SVE poskupelo,čak i lekovi.Predsednik priča kako će čak dozvoliti IZVOZ brašna jer ga imamo i više nego dovoljno,hvale se da imamo svega...ali ne moraju da nas oni PRVI KRADU ili moraju da pokriju odmah povećanja plate Zdravstvu i pomoć penzionerima.
  • Nikola

    25.03.2020 17:18
    Kila limuna pre nedelju dana 185, sada 320 din. Odlican izgovor da sve poskupi u narednom periodu.. neke cene namirnica su fiksirane za sada, ali posle zabrane ce sigurno doci do poskupljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.