"Spreman sporazum o saradnji"

Đelić je izjavio da je nacrt memoranduma o saradnji u oblasti evropskih integracija između crnogorske i srpske vlade "već spreman".

Izvor: B92

Subota, 25.08.2007.

14:39

Default images

"Možemo razmeniti stručnjake i iskustva u mnogim izuzetno složenim tehničkim poslovima, možemo u mnogo čemu sarađivati tokom pregovora, a da ni na koji način pregovaračka pozicija Srbije ne utiče na pregovaračku poziciju Crne Gore i obratno", rekao je Đelić u intervjuu internet magazinu EIC – Bilten.

Đelić je objasnio da je suština tog dokumenta da Crna Gora i Srbija mogu zajednički da plate za prevod evropskih propisa, jer je to ogroman i izuzetno skup posao.

Prema njegovim rečima, Evropa, po svemu sudeći, zemlje zapadnog Balkana vidi u evropskim integracijama kao paket i zbog toga Srbija i Crna Gora treba da blisko sarađuju na putu ka Uniji.

Govoreći o evropskoj perspektivi Srbije, Đelić je rekao da treba primetiti da je EU saglasna sa stavom Srbije da pitanje rešavanja statusa Kosova ni na koji način ne treba vezivati sa njenim napretkom prema Evropi.

"Drugim rečima, rešavanje Kosova neće uticati na evropski status Srbije. Međutim, jasno je da je pred nama još jedan veliki tehnički posao", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, ima nekoliko ozbiljnih tema sa Evropom koji se tiču poljoprivrede Srbije koja je po prvi put prošle godine napravila suficit od nekih 60 miliona evra sa EU.

"Imamo isto činjenicu da je pred nama proces privatizacija javnih preduzeća. Treća stvar koju bih još izdvojio, koja je velika šansa, ali i veliki izazov, je da je Srbija sebi zacrtala da u roku od dve godine dođe na takozvanu belu Šengen listu", rekao je Đelić.

On je dodao da to iziskuje ogroman posao iz domena unutrašnjih poslova, borbe protiv korupcije i kriminala, uvođenja modernih putnih isprava, integrisanog upravljanja granicom, uključivanja u tehnološki aspekt Šengenske liste.

Đelić je naveo i da u ovom momentu postoje veoma decidni dokazi da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom.

"Rejting Srbije je značajno porastao, naše akcije su porasle, mi idemo ubrzano kao EU ponovo i ne vidim šta bi ponovo moglo da zaustavi taj naš pohod", ocenio je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: