OEBS: Infopres neodgovoran

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je danas da je zabrinuta zbog neprofesionalnog i neodgovornog izveštavanja dnevnih novina Infopres.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2007.

19:07

Default images

Misija OEBS-a navela je da je Infopres od 9. marta objavljivao tekstove o konfliktima na Kosovu i uz njih štampao spiskove kosovskih Srba, sa punim imenom i adresom, koji su navodno kršili ljudska prava ili bili vojni rezervisti Vojske Jugoslavije u Pokrajini.

"Te liste izazvale su značajnu zabrinutost među manjinskom populacijom, ali i Saveta za štampu na Kosovu, koji je medijima skrenuo pažnju na potencijalno opasne posledice ovakvog neodgovornog izveštavanja", dodaje se u saopštenju.

OEBS navodi da su liste, iako je Infopres saopštio da je završeno sa njihovim objavljivanjem, počele ponovo da se objavljuju.

"Misija OEBS strogo osuđuje takve publikacije, koje pokazuju nedostatak osnovnih novinarskih standarda i reflektuje se negativno na uređivačke principe Infopresa. Razlozi za takve članke nisu jasni. Takva vrsta neodgovornog novinarstva ne pomaže informisanju javnosti, niti doprinosi mirnoj koegzistenciji različitih zajednica", precizira se u saopštenju.

OEBS je pozvao Infopres i kosovsku štampu da se pridržavaju profesionalnih pravila i doprinesu odgovornom, profesionalnom i depolitizovanom izveštavanju, uzimajući u obzir tačnost informacije, kvalitet pisanja, interes javnosti i informativnu vrednost članka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: