Pomoć vojnicima iz ex-Yu ratova

Jučerašnji pokušaj samoubistva M. Protića obnavlja pitanje na koji način se država bavi problemima vojnika iz prethodnih ratova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2007.

07:16

Default images

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku rečeno je za B92 da u septembru počinje evidentiranje učesnika svih ratova u bivšoj Jugoslaviji koji žive na teritoriji Srbije.

Projekat koji će zajedno realizovati resorno ministarstvo, Medicinski fakultet i Vojno-medicinska akademija obuhvata lečenje, ali i pomoć u obučavanju za nove poslove kako bi se ti ljudi što lakše prilagodili novim uslovima života.

"Na jedan specifičan i dobro uobličen način istražiti svu populaciju učesnika ratova i njihovih porodica, ali i svih onih koji u sebi možda osećaju da imaju probleme zato što su u ratu doživeli neku vrstu traume, bilo kakvu", kaže o planiranom projektu Miro Čavaljuga, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku.

"Ako pomognete čoveku da se zaposli, dokvalifikuje ili prekvalifikuje, pa da se sam zaposli, sasvim je dovoljno da ublaži tegobe koje ima ili da predupredi one koje bi se možda mogle sutra pojaviti", dodaje on.

Iz tog ministarstva za proleće najavljuju i izmene zakona iz oblasti boračke i socijalne zaštite, da bi se bolje regulisala prava učesnika ratova.

Pojava posttraumatskog sindroma?

Milan Protić, koji je juče pretio da će izvršiti samoubistvo, smešten je na Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

Mladić koji je 17 sati pretio da će skočiti sa zgrade u ulici Bulevar kralja Aleksandra, za sada se oseća dobro. Inače, kako saznaje B92 od njegovih prijatelja, Protić ima psihičke probleme od kada je kao vojnik boravio na Kosovu tokom bombardovanja 1999. godine.

Direktor Instituta za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", Dragiša Ranđelović, potvrdio je da je Protić već dva puta lečen u njihovoj bolnici - tokom 2004. i 2006. bio je na Institutu po mesec dana.

"S obzirom na to da se radi o mladom čoveku koji je 1999. godine za vreme sukoba na Kosovu imao 21 godinu, takve situacije mogu imati uticaj u smislu da, kod psihički labilnih osoba, pokrenu mehanizam ispoljavanja bolesti", kaže Ranđelović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: