Sutra početak odbrane Milutinovića

Pred Haškim tribunalom sutra će početi dokazni postupak odbrane na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću.

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2007.

18:46

Default images

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon oko 800.000 Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. optuženi su tadašnji potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Branioci prvooptuženog Milutinovića, Judžin O'Saliven i Slobodan Zečević sutra će održati kratku uvodnu reč, a zatim će kao prvog svedoka odbrane pred sudije izvesti profesora ustavnog prava iz Beograda Ratka Markovića.

Marković će, kao ekspert, svedočiti o ustavnom položaju predsednika Srbije u vreme obuhvaćeno optužnicom, ali i o događajima uoči i tokom rata na Kosovu, budući da je tada bio potpredsednik Vlade Srbije.

U Milutinovićevu odbranu, pored profesora Markovića, iskaz će dati još samo dva svedoka - Života Ćosić, koji je 1999. bio ministar energetike i koordinator za Kosovo u Vladi Srbije, i Jovan Kojić, tadašnji lični sekretar predsednika Srbije.

Pošto Milutinović tokom iduće nedelje završi odbranu, dokaze će izvoditi branioci drugooptuženog Nikole Šainovića, čiji će prvi svedok biti Momir Bulatović, savezni premijer tokom kosovskog sukoba.

Suđenje Milutinoviću i saoptuženima počelo je 10. jula prošle godine, a tužioci su početkom maja ove godine završili izvođenje dokaza protiv optuženih.

Sudsko veće Ijana Bonomija zatim je dalo pauzu tokom koje su advokati optuženih pripremali odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: