Svinjska kuga na granici Srbije

Oko 20.000 svinja biće uništeno u rumunskoj županiji Timiš zbog pojave svinjske kuge.

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2007.

14:00

Default images

25 farmi američkog koncerna Smitfild, na kojima se kuga i pojavila, izolovane su radi daljih analiza, rekao je danas direktor sanitarno-veterinske direkcije Timiš, Joan Želeriju. On je za TV Realitatea precizirao da je o postojanju visura svinjske kuge već obaveštena Srbija, kao susedna zemlja, a takođe informisana je i Evropska komisija u Briselu.

U farmi američkog koncerna u rumunskom mestu Čenej do sada je uginulo više stotina svinja, pa će zbog toga biti žrtvovano svih 20.000 koliko ima ta farma. Ostale farme te firme su u potpunoj izolaciji a u toku su analize koje treba da pokažu da li su svinje zaražene.

Bivši rumunski ministar poljoprivrede Ilije Sarbu izjavio je novinskoj agenciji Mediafaks da je pre oko mesec dana, na čenejskoj farmi uginulo 3.000 svinja, ali se tada smatralo da je to bila posledica visokih temperatura i vrućine.

Američki koncern Smitfild, najveći proizvođač svinjskog mesa u Rumuniji, kupio je sredinom 1990-ih rumunski kombinat Komtim i uložio veliki novac u modernizaciju te kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: