Dostupni linkovi

U Severnoj Makеdoniji 29 novih slučajeva, vojska preuzima granicu


U Severnoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupni broj u nedelju u podne podne је 114, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je objavio na svom fejsbuk profilu, u prethodna 24 sata registrovana su 22 novoobolela u Skoplju, tri u Štipu, dva u Debru i po jedan u Kumanovu i Ohridu.

U Skoplju je ukupno registrovano 65 zaraženih korona virusom, u Debru 36, u Štipu sedam, po dva obolela su u Kavadarcima i Ohridu i po jedan u Gostivaru i Kumanovu.

Na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, kako je naveo Filipče, trenutno su hospitalizivana 24 pacijenta, od kojih je sedam na kontinuiranom tretmanu sa kiseonikom.

Prema njegovim rečima, 11 pacijenata je već u stabilnom - dobrom zdravstvenom stanju, dok će kod šest sutra biti uzet kontrolni bris nakon isteka 14 dana od postavljanja dijagnoza.

Od njih je petoro u dobrom stanju, a kod pacijentkinje koja je imala pogoršanje nema promena stanja i još se nalazi na respiratornom aparatu.

Pacijenti koji su na kućnom lečenju su u stalnom kontaktu sa lekarima, naveo je ministar zdravlja.

Do sada je jedan pacijent izlečen, 50-godišnja Skopljanka koja je bila i prvi potvrđeni slučaj u Severnoj Makedoniji.

Armija preuzima državnu granicu

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska rekla je da će vojska u potunosti preuzeti kontrolu državne granice od granične policije i da će pomagati u sprovođenju policijsklog časa.

Na onlajn konferenciji za novinare, ona je rekla da je na sednici vlade doneta odluka da Armija Severne Makedonije bude podrška državnim organima, pre svega policiji i da je formiran operativni štab za njihovu koordinaciju.

"Armija preuzilma tri značajne obaveze: potpuno preuzimanje granice od granične polcije, zajedničko učestovanje u mobilnim ekipama za kontrolu poštovanja policijskog časa i gradjana koju su u samoizolaciji i fizičko obezbedjivanje vitalnih objekata, kao što su vlada, parlament, ali i zatvori", rekla je Šekerinska.

XS
SM
MD
LG