-

Umesto hvalospeva (mart) – Škart iz doba korone

Umesto hvalospeva mart

Budući da smo svi zatvoreni i izolovani, valjalo bi obratiti pažnju na sopstveno duševno zdravlje. Ako se već klonimo bacila, možemo da obratimo pažnju šta nam penetrira korteks. Pred vama se nalazi lista singlova izdatih u proteklom periodu, a koji će vaše potonuće u izolaciono ludilo ubrzati kao da ste ga podmazali sa WD-40 sprejom. Čuvajte zdravlje, poboljšajte higijenu, ne družite se sa ljudima, a pogotovo ne sa ljudima koji vam preporuče nešto od ovoga. Perite ruke, a ako se slučajno odlučite da kliknete na linkove u tekstu, operite uši i obavezno asepsol na zvučnike/slušalice.

Vlada u egzilu – Intelektualna mobilizacija

Vlada je na svom početku. Ne na početku egzila, nismo sigurni kad se otisnula i nećemo u to da ulazimo, Vlada je na početku svog muzičkog stvaralaštva i na početku obelodanjivanja onoga što će biti prvi album Vlade. Našoj redakciji je početak, zapravo drugi korak, zaškripao. U osnovi muzički ništa pogrešno. Međutim, taj hard rock rif nedovoljno autentičan prožima čitavu stvar, intro, vers, solo, dok su u refrenu isti akordi osnova. Pročitano. Oni najgori kritičari bi rekli „po izgledu benda znam šta sviraju“, ali mi nećemo biti tako zadrti već želimo skrenuti pažnju na nemaštovitost. Ideja nije dobrano  razrađena. Takođe, deluje kao da na počecima strofa i u refrenu pojedini slogovi štrče. Neke reči je možda trebalo promeniti, zameniti i naći reč odgovarajuće kompozicije slogova koja bi lepše legla u interval odsviranog rifa. Ideja i misija benda su dobre i preko potrebne, potrebno je da neko o tome priča, ali realizacija mora bolje, ne brže i jače, ali bolje svakako. Vlado, dok si/ste u egzilu vidite kako rade napolju, u Čikagu, ili bilo gde drugde, primenite neke dobre stvari, novine u zvuku, tekstu, pristupu, nemojte se držati tvrdo ustaljenih formi.

Srčani udar i Osvajači – Između jave i sna

Ako ste se nekada iz znatiželje pitali kako zvuči dijasporski rok – stigao je jedan ultimativni hit! Šlag na torti je legendarni Čipi Vino Crveno Osvajači koji u vokalnim deonicama zasigurno uzima primat u odnosu na pevača Srčanog udara. Ukratko rečeno – kakva dijaspora, takav i rok. Ako nam se čini da prosečni tradicionalni Srbin od preko grane često akcentuje ponos svojim poreklom šenlučenjem i izjedanjem prasetine u pravoslavno Badnje veče, analogijom i ovom pesmom zaključujemo da je taj dijasporski rok ništa više nego bajkerski klupski tezga rok sa prođom od klubova kao što su „Čorba kafe“ ili „Tramvaj“ preko moto fešti do, naposletku, dece rokenrola u manje urbanim sredinama gde im možeš pustiti i Reginu i ubediti ih da je to rok. Još gore je ako ste roditelj tinejdžerke koja se upravo sprema da ode na jednu od ovakvih svirki i naposletku se još i oduševiti ovom hevi baladom sa temom koja je za takvu ciljnu populaciju ultimativna metafizika. Srećom, takav scenario nije realan među nama što smo svoji na svome, ali ako uzmemo da ovakvih ima i unutar naših granica; eksperata u sodomizovanju omladine, jačih nego što mislimo da su. Setite se samo pojedinih bisera Dvestadvojke iz prethodne dekade. Da se naježiš.

Two Coins from Mercury – Into My Fears You Will Fall

Kada bi pravili pandan korona virusu u muzičkoj industriji, to bio bio početak dvehiljaditih godina i masovna ekspanzija bendova koji su svirali razvodnjene podžanrove metala. Kao što će biti i sa koronom, virus emo/pop metala je odavno prevaziđen, ali će se pojedini slučajevi javljati i u budućnosti kod onih sa slabijim… imunitetom? Upravo takav slučaj je i bend Two Coins from Mercury, iako „Into My Fears You Will Fall“ zvuči sasvim pristojno za bend kratkog staža (ako zanemarimo onu jezivu tercu koja otvara pesmu i potpuno neinspirativno „nananana“ koje se provlači kroz celu pesmu). Najveći problem ovog benda je što se ne ističe na bilo koji način (izgled i ovo crtanje po licu ne pomaže) i kada bi pustili deset bendova ovog tipa u nizu, ne biste uspeli da izdvojite koji od njih je Two Coins from Mercury. Nije problem da svirate ono što volite, radite to slobodno, uvek će biti publike čak iako završite u „Umesto hvalospeva“. Ali naučite da budete drugačiji, da se istaknete. Ostavite svoj pečat u muzici koju pravite, odskočite iz mora istih nekim detaljem koji će biti samo vaš. Dovoljno je bendova koji recikliraju.

sizip – Pogrešan Trenutak

 Kaver bend odlučio se za autorski rad. Bili su gomila lepih momaka koji su imali bit boksera i radili mešapove poznatih pesama, a sad su postali pokušaj autorskog benda koji više liči na neuspeli projekat Baneta Lalića. Dakle, iz neverovatno izlizanog fazona uleteli su u još izlizaniji. Ništa u celoj pesmi neće vas uvući da je malo dublje poslušate, a to što traje preko 5 minuta ne pomaže. Tokom cele numere tekst, koji pretpostavljam da je glavna stvar za privlačenje ciljne grupe, ne govori ništa posebno i okoliša, a vrlo emotivni i iskreni detalji propale ljubavi prikazani su trećerazrednim metaforama. Pokušavali su da se igraju sa aranžmanom očigledno, ali je to ispalo kao višeslojni bezukusni sendvič. Duvačka sekcija koja se pojavljuje niotkud na par mesta u pesmi naglašavaju u celoj priči jednu kafansku notu koja je zapravo tu od samog starta. Ono što je najcrnje jeste što ovi momci deluju kao da su zapravo talentovani, samo pokušavaju da na silu štancaju nekakve letnje hitove. To što su lepšem polu na oko jako prijatni definitivno im pomaže, tako da ukoliko nastave ovim putem kombinacija pseudo hita i velikog broja obožavateljki će im omogućiti pet minuta slave. Najiskreniji savet bio bi im da pokušaju da upotrebe svoje muzičke sposobnosti da pronađu nešto autentično u sebi i svojoj muzici, a ako im se to ne radi nek nađu nekoga da im napiše „letnji hit“. Da se ne muče. 

Čvrge – Pivska

Nije nam jasno kako ovakve pesme i bendovi nikako da izumiru kod nas i šta naše lažne pankere toliko vezuje za irish zvuk i “kulturu” ispijanje piva. Tekst je banalan do koske, a još grđe je to što je pisan kako bi se bend dodvorio srpskim pivarima i pružio im podršku (čitajte: uzeo im koji dinar za reklamiranje ili bar karton pića za nastup). Sam spot više izgleda kao reklama i možda je bolje da se ova numera u segmentima pušta na TVu kao one užasne numere za Jelen Pivo, poput „Naša stvar”“ i „Ja želim pivo“, nego što ovo neko pokušava da nam plasira kao legit muzički uradak. Takođe, ovaj bend je prošao i na BUNT, tako da nam dodatno nije jasno šta je s ovim festivalom i bendovima koji u tekstu ili nazivu pominju pivo. Viva vops je osvojio prvo mesto (na koju foru se to desilo nas dodatno zbunjuje), nadamo se da će Čvrge s mnogo drugačijim ishodom završiti ovo takmičenje, jer ne možemo opet podneti toliki, a možda i veći, transfer blama od onog koji smo imali 2017. godine.

Autori: Miloš Cvetković, Mladen Milošević, Đorđe Reljić, Branislav Cvetković, Damjan Jovanović, Uroš Matović

Сбербанк-Онлайн əldə etməyə Sonra bölünməz versiyaya yüksələ və pulla oynaya bilərsiniz. pin up Bonus vəsaitləri və ya frispin, yatırılan pulla birlikdə istifadəçiyə başqa bonus hesabına köçürüləcək. pin up Qumar evinin fəaliyyətində müştərilərdən alınan məlumatların mühafizəsi prioritet məsələdir. keçirmək üçün