20. mart  2020. 13.07  | Izvor: Tanjug

Odabrane predstave za 65. Sterijino pozorje

NOVI SAD -

Sterijino pozorje, 65. po redu, održaće se pod sloganom "Stvarnost – čudnija od mašte" od 26. maja do 3. juna, u zavisnosti od razvoja aktuelne situacije izazvane pandemijom.

Kako su organizatori naglasili, postoji mogućnost pomeranja termina, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

U takmičarskoj selekciji, po izboru selektora teatrologa dr Svetislava Jovanova, pred publikom će biti osam predstava, a u netakmičarskoj selekciji "Krugovi" tri.

Merilo na osnovu koje se odlučio za ovogodišnju takmičarsku selekciju, bila je, kako saopštava Jovanov "autentičnost srazmere strasti i samosvesti u konkretnom dijalogu pozorišta sa stvarnošću".

Za program "Krugovi" selektor je video devet predstava iz Nemačke, Severne Makedonije, Rusije, Hrvatske, Litvanije i Bosne i Hercegovine, a tri ostvarenja za koje se odlučio “na različite načine, artikulišu pojedine vidove konkretnog dijaloga između stvarnosti i pozorišta”.

Jovanov smatra da je sezona 2019/2020 bila "u znaku duboke egzistencijalne krize, ali, isto tako, i u znaku povišene umetničke i društvene samosvesti.

"Iako sva dramska i scenska nastojanja autora nisu bila podjednako uspešna, ona su nam, u većini slučajeva, predočila uzbudljivu, gorku, često šokantnu "mapu" vidova stvarnosti u kojoj živimo ili koja živi u nama", kaže selektor.

Prema njegovom mišljenju, zauzimajući angažovan kritički stav naspram društva, autori istovremeno odbacuju manihejsku poziciju pozorišta kao nosioca uzvišene čistote i moralne nadmoći, pokazujući ga, samosvesno i strasno, kao „razbijeno ogledalo“ – to jest, svedoka ali i saučesnika društvenih zabluda i stranputica stvarnosti.

U Takmičarskoj selekciji su "Smederevo 1941" Ane Đorđević, "Radnička hronika" u režiji Veljka Mićunovića, zatim "Maratonci trče počasni krug" u režiji Paola Mađelija, te "Semper idem" Gorčina Stojanovića.

Komad "Kratanje" u režiji Jovane Tomić takođe se našao na ovom spisku, kao i "Lepa Brena prodžekt" Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević, te predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin" u režiji Sonje Petrović i "Gustav je kriv za sve" Kokana Mladenovića.

U Selekciju "Krugovi" su predstava “JedvanosimsoboakalomIstobo” u režiji Aleša Kurta, zatim “Seminaristi: Šredingerov bog Jurija Šehvatova i “Eićman u Jeruzalemu" Jerneja Lorencija.

Pomoćnica selektora pozorišna kritičarka Ivona Janjić odabrala je za ovogodišnji off program "Druga scena", poseban deo selekcije, koji je novina u programu Festivala, dve predstave: "Niko i ništa" Ane Popović i "Povratak" Dejvida Glasa.

Jovanov je u čast nagrađenih, za završetak 65. Sterijinog pozorja, odabrao Kamerni teatar 55 Sarajevo, koji će pred publikom u Novom Sadu na sceni Srpskog narodnog pozorišta odigrati predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”, po tekstu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

 

 

Tagovi