Kosovo kao "nešto između"

Oliver Ivanović smatra da bi najbolje rešenje za Kosovo moglo da bude nešto između stanja pre 1999. i nezavisnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2007.

12:25

Default images

"To bi bila potpuna unutrašnja autonomija, koja bi podrazumevala pravo na upravljanje Kosovom sa unutrašnjeg aspekta i sa posebnim statusom za Srbe, ali bez spoljašnjeg suvereniteta. Takav status bi obezbedio slobodan pristup finansijskim i drugim institucijama, koje bi pomogle ekonomski razvoj Kosova, ali ne i stolicu u UN i drugim institucijama koje su rezervisane za države", rekao je Ivanović.

On je u razgovoru sa britanskim parlamentarcima koji su u poseti Kosovu rekao da u situaciji kakva je na Kosovu kompromis nije moguć i da bi eventualnom novom rezolucijom trebalo zameniti civilnu misiju UN misijom Evropske unije, uz međunarodno vojno prisustvo u narednih deset do petnaest godina.

Lider Srpske liste je kazao da bi stvaranje kosovske vojske mogao biti samo "problem i ništa više", i da bi to samo provociralo preostale Srbe.

Britanski parlamentarci pokušali su, kako je rekao Ivanović, da objasne da je "2.500 vojnika sredina između onoga što su tražili Srbi, dakle ništa, i mnogo većeg broja, koji su tražili Albanci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: