"BiH i RS dobro sarađuju s Hagom"

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je da BiH i RS dobro sarađuju sa sudom u Hagu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.07.2007.

11:37

Default images

Karla del Ponte je izjavila da dobru saradnju dokazuje i nedavno hapšenje optuženog za ratne zločine Zdravka Tolimira. Ona je rekla da je o dobroj saradnji BiH sa sudom u Hagu nedavno izvestila i predstavnike Evropske unije. Karla del Ponte se nada da će BiH nastaviti da bezuslovno sarađuje s Haškim tribunalom i da će uskoro biti uhapšeni ostali optuženi za ratne zločine.

"Slobodna su još četiri važna begunca. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su slobodni, a upravo je svrha Tribunala bila hapšenje najodgovornijih za ratne zločine", rekla je ona na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Iako je obavestila Savet bezbednosti UN-a i EU o dobroj saradnji s BiH i RS, potpuno ispunjavanje obaveza, kako kaže, podrazumeva hapšenje preostalih haških begunaca.

"Nadam se da možemo nastaviti da ostvarujemo punu saradnju, a to za mene znači da se preostala četiri begunca uhapse", kazala je Del Ponteova.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, glavna tužiteljka je navela da za nju važe isti kriterijumi za priključenje EU kao i za Hrvatsku u slučaju Ante Gotovine.

Današnji susret u Sarajevu bio je prvi zvanični razgovor novog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka sa tužiteljkom.

Tokom neuobičajeno kratkog obraćanja novinarima, Lajčak je samo potvrdio da će jedan od prioriteta tokom njegovog mandata biti unapređenje saradnje BH vlasti sa Hagom.

"Saradnja sa Haškim tribunalom je od odlučujućeg značaja i za budućnost ove zemlje", rekao je on.

Lajčak je podsetio da su saradnja sa sudom u Hagu i hapšenje optuženih za ratne zločine glavni uslovi koje BiH mora ispuniti kako bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruženju sa EU.

Ipak u Srebrenici

Karla del Ponte namerava sutra da prisustvuje obeležavanju 12. godišnjice genocida u Srebrenici.

Udruženja srebreničkih majki poslala najavila su da, zbog brojnih neispunjenih obećanja, ali i različitih političkih nagodbi u radu tužilaštva, neće biti dočekana raširenih ruku.

Del Ponteova je najavila da će se sutra u Potočarima sastati sa majkama Srebrenice da bi se ponovo uspostavio odnos punog razumevanja i pojasnila da tužilaštvo nije u poziciji da hapsi haške begunce.

"Sastaću se s njima i pokušati da im objasnim da posao tužioca nije da hapsi. Tužilac pokušava, uz razne instumente i pomoć međunarodne zajednice, da dođe do optuženih. Još se nadam se da će oni biti uhapšeni", izjavila je Karla del Ponte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: