Ponedeljak, 18.08.2008.

00:35

Divlje svinje uništavaju useve

Svake večeri iz obližnjih šumaraka kod sela Boljevca, u Surčinu, desetine divljih svinja, krmača sa prasadima, nadiru u njive.

Izvor: B92

Default images

Mada se u medijima uglavnom govori o zaštiti životinja od ljudi, u ovom slučaju su ljudi ugroženi. Šteta koju nanose divlje svinje je ogromna. U selu su divlje svinje uništile na desetine hektara poljoprivrednih useva. Same životinje zapravo pojedu vrlo malo kukuruza, a najveći deo izgaze. Divlje svinje su došle iz Crnog luga, šume koja je u vlasništvu Srbijašuma.

Na osnovu Zakona o lovstvu, poljoprivrednici imaju pravo na naknadu štete ukoliko su preduzeli sve mere zaštite od divljači. To bi u ovom slučaju značilo razvlačenje na desetine kilometara ograde, mere koja je skuplja od kukuruza koji se nalazi na poljima.

Srbijašume, koje gazduju Crnim lugom, imaju zakonsku obavezu da ograde lovište, međutim, ograda oko Crnog luga je stara desetak godina i dotrajala, tako da nije nikakva prepreka za životinje.

Mada u Srbiji ima više stotina hiljada lovaca, a i dolaze na stotine stranaca koji plaćaju i po 20.000 evra da odstrele divlju svinju, odstrel ne može da se organizuje bez dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

14 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

22 h

Podeli: