Odgovornost za pomor ribe

Pomor ribe u vodama Svrljiškog i Belog Timoka najverovatnije izazvan udruženim dejstvom svih potencijalnih zagađivača.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.07.2007.

16:09

Default images

Radi se o zagađivačima čije se otpadne vode ulivaju u gradsku kanalizaciju i vremenskih prilika, saopštio je Zavod za javno zdravlje "Timok" u Zaječaru. Zavod je naveo da se od inspekcijskih organa očekuje da utvrde ko su pojedinačni zagađivači i njihova odgovornost.

Analizom vode Belog Timoka kod železničkog mosta i otpadne vode iz klanice "Stokoimpeks" koje se ulivaju u ovu reku utvrđen je prodor veće količine organskih materije u Svrljiški i Beli Timok, što je mogućni razlog masovnog uginića ribe.

"U vodama Svrljiškog i Belog Timoka analizom su utvrđene visoke koncentracije amonijaka, hemijska potrošnja kiseonika i niska koncentracija kiseonika, što je uzrok katastrofalnog pomora riba", saopštio je Zavod.

Na terenu stručnjaci i inspektori

Stručnjaci Biološkog fakulteta i inspektori privrednog kriminala istražuju pomor ribe u Timoku.

Stručnjaci beogradskog Biološkog fakulteta danas su otišli na teren da procene stanje uginule ribe u Timoku, koja je u nedelju bila u fazi raspadanja, izjavila je Tanjugu šefica Odseka za ribarstvo u Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine Vesna Mitrović.

Ona je rekla da je dosad prikupljena količina uništena na gradskoj deponiji i da su preduzete mere da se ne dozvoli promet uginule ribe.

Uključeni su i inspektori privrednog kriminala iz Knjaževca, da bi krivci bili što pre pronađeni, "tako da će ubuduće naša akcija teći zajedno sa njima i u saradnji i u dogovoru sa javnim tužiocem", najavila je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, rezultati analize vode još nisu stigli, tako da nije moguće sa sigurnošću reći šta je uzrok masovnog uginuća ribe u Belom Timoku.

"Karakteristično je bilo da se uginula riba nalazila ispod, znači u donjem toku Belog Timoka, ispod izliva gradske kanalizacije, u koju se faktički ulivaju kanalizacije iz čitave industrijske zone", istakla je Mitrovićeva.

Ona je objasnila da je u tom delu reke bilo svih vrsta riba - od sitne bele ribe, skobalja, mrene do matičnih primeraka skobalja, a kretale su se u jatima i bile dezorijentisane, tako što su "njihove glave bile uzdignute na samoj površini i borile su se za kiseonik".

Inspektor je odmah angažovao ribočuvare da onemoguće građanstvo u sakupljanju uginule ribe, obavestio MUP da pruži podršku ribočuvarima na terenu, naložio korisniku da angažuje veterinarsku službu da bi se uzorkovala riba i dala na analizu.

"Pronaći odgovorne"

Asocijacija voda Srbije zatražila je od nadležnih da pronađu odgovorne za zagađivanje otpadnim vodama Belog Timoka i pomor više tona ribe.

Asocijacija podseća da samo u Timoku godišnje najmanje pet tona ribe ugine, a da do sada niko nije odgovarao za ranije ekološke katastrofe, niti su zagađivači bili otkriveni.

U saopštenju Asocijacije dostavljenom agenciji Beta naglašava se da je "očuvanje voda u Srbiji, kao i pitanje očuvanja životne sredine, etičko pitanje i da su nedopustivi dosadašnji primeri odsustva političke volje kako bi ovakvi slučajevi bili rešeni".

Asocijacija traži "od odgovornih u lokalnoj samoupravi Knjaževca, nadležnih vodoprivrednih inspektora, policije i Opštinskog suda Knjaževca da učine sve kako bi, u skladu sa postojećom zakonskom regulativom, neodgovorno ponašanje vinovnika ovog nemilog događaja bilo najstrože sankcionisano".

U saopštenju Asocijacije podseća se da je nedavno usvojen sveobuhvatni program "Očuvajmo vode - Save the Water" u okviru kojeg su usvojene smernice o delovanju organizacije do 2015. godine, kao i da će u oktobru biti održan prvi sajam voda u regionu Aqua Expo 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: