"Čukarić bio na mestu zločina"

Svedok Trajko Trajković rekao na suđenju za ratni zločin u Suvoj Reci da se na mestu zločina nalazio optuženi Slađan Čukarić.

Izvor: B92

Utorak, 05.06.2007.

15:56

Default images

On je objasnio da ga je jedan od ubijenih članova porodice Beriša, Jašar, pre ubistva molio za pomoć.

"Rekao mi je, komšija pomozi, a ja sam rekao kako, kada vidiš da hoće i nas da ubiju", posvedočio je Trajković koji je sa svedocima B i C i još nekoliko osoba romske nacionalnosti, po naređenju tadašnjeg predsednika opštine u Suvoj Reci Bobana Vuksanovića morao da utovara leševe iz Zanatskog centra u kamion.

On je u nastavku suđenja prepoznao optuženog Čukarića kao osobu koja se nalazila na mestu zločina koji se po optužnici dogodio 26. marta, 1999. godine, istakavši da ga je tada znao po nadimku "Jajce".

"Čuo se pucanj, Jašar je pao na zemlju, a 'Jajce' je rekao da utovarimo i njega u kamion", kazao je Trajković i dodao da nije video da ga je Čukarić ubio, ali da je to zaključio kada se posle pucnja okrenuo i video ga da stoji pored Beriše.

Čukarić je, kako je naveo grupi Roma naredio da utovaruju leševe iz kafića (picerije Kalabrija u kojoj su bili albanski civili i u koju su ubačene dve ručne bombe).

"Mi to nismo hteli da radimo, ali nam je 'Jajce' rekao da moramo. Bio je grub, počeo je da puca u vis i rekao: hoćete i vi da budete sa njima (leševima)'", rekao je svedok koji je u vreme zločina imao 16 godina.

U piceriji je bilo puno leševa, muškaraca, žena, dece.., jedan muškarac je davao znake života, posvedočio je Trajković, navodeći da je Čukarić naredio optuženom Miroslavu Petkoviću da uđe unutra i da se posle toga čuo pucanj.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke pucali su u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, pucali su u svakoga ko je davao znake života.

Svedok je kazao da im je optuženi Čukarić rekao da kamion u kojem je, kako je naveo bilo oko 50 leševa, obrišu od krvi i da nikom ne pričaju o onome što se dogodilo.

Trajković je u sudnici prepoznao sve optužene osim prvooptuženog Radoslava Mitrovića.

Svedok Jovan Nojić, koji je tokom NATO bombardovanja radio u civilnoj zaštiti, rekao je, svedočeći pred Većem za ratne zločine, da je za ubistvo članova porodice Beriša čuo od komšije Bekima.

"Video sam žene i decu kako izlaze iz kuće na Reštanskom putu i vrište. Bekim je rekao: pobili su sve naše Beriše u Zanatskom centru", kazao je Nojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: