Ugovori za povratak raseljenih

U Ministarstvu za povratak i zajednice Kosova danas su potpisani ugovori za 36 projekata za povratak raseljenih.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2007.

16:48

Default images

Projekti su vredni ukupno dva miliona evra i vezani su za povratak raseljenih, mahom srpske nacionalnosti. Sredstva je obezbedila Vlada Kosova. Na svečanosti potpisivanja ugovora savetnik premijera Kosova Arif Mučoli je rekao da je Vlada spremna da pomogne u svim projektima čiji je cilj povratak svih koji žele da se vrate i žive na Kosovu.

Prema njegovim rečima, ostvarivanje tog i sličnih projekata jeste jasan znak da je Vlada spremna da podrži povratak raseljenih i da su građani Kosova spremni da žive sa pripadnicima svih zajednica.

Ministar za povratak i zajednice Kosova Branislav Grbić je rekao da je za dodelu sredstava konkurisalo 190 projekata iz 25 opština, od kojih je izabrano 36 projekata za investicije u putnoj infrastrukturi, za povratak 11 porodica u Novom Selu kod Vučitrna, kao i projekti za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Iz budžeta Kosova ove godine za kapitalne investicije u oblasti povratka i zajednica izdvojeno je pet miliona evra. Predviđeno je da od tog novca 50 odsto sredstava bude namenjeno za organizovani povratak, 40 odsto za individualni i 10 odsto za potrebe zajednica.

Prema podacima UNHCR-a, na Kosovo se od 1999. godine vratilo oko 20.000 povratnika, mahom Srba. U 2005. godini, kada je formirano Ministarstvo za povratak i zajednice Kosova, prema podacima tog ministarstva, vratilo se sedam hiljada Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: