Država plaća lečenje u inostranstvu

Deca iz Srbije kojima je potrebna transplantacija jetre moći će o trošku RZZO-a da budu upućena na operaciju u Italiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2007.

14:56

Default images

Inače, lista oboljenja za koja je moguće pacijente uputiti u inostranstvo o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje revidira se na svaka tri meseca, a prošle godine, od stotinak zahteva, 70 pacijenata se lečilo u inostranstvu. Republički zavod je za to izdvojio oko dva miliona evra.

Vasilije Dragović rođen je sa ozbiljnom srčanom manom koja je mogla da se reši samo operacijom. Nekoliko dana po rođenju, lekari u Dečjoj klinici u Beogradu pokušali su da ga operišu, ali se ispostavilo da je problem mnogo ozbiljniji i da je potrebno poslati dete u inostranstvo.

Vasilije je u pratnji roditelja, o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, poslat u London, gde je uspešno operisan. Njegovi roditelji kažu da je njegovom sinu spasen život jer su lekari na vreme rekli šta mogu da urade, a šta ne.

"Ono što mene kao roditelja raduje što se na primeru našeg sina doktor koji je bio u našoj pratnji na operacije ,on je stekao nova iskustva koja sada može ovde da primeni", kaže Milan Dragović, otac Vasilija.

Specijalna komisija, koju čini 36 lekara iz raznih oblasti, odlučuje ko ispunjava uslove za slanje u inostranstvo.

Tri osnovna uslova jesu da pacijent ne može da se leči ovde, da su sve metode njegovog lečenja ovde iscrpljene, da će posle operacije moći kvalitetno da živi i da se njegova dijagnoza nalazi na listi indikacija na osnovu kojih je moguće poslati ga u inostanstvo

"Ta lista se stalno menja. Ukoliko se uvede neka nova dijagnostička mogućnost ovde, ta dijagnoza se skida sa liste, a nove se uvode. Primer toga je da se neki pacijenti pošalju u Italiju na transplataciju", kaže Ida Jovanović, predsednica lekarske komisije za upućivanje u inostranstvo.

U RZZO-u apeluju na građane da, ukoliko imaju potrebu za operacijom u inostranstvu, prvo provere da li te troškove može pokriti Fond za zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: