Alkohol brže oštećuje mozak žene

Alkohol oštećuje brže mozak žene nego mozak muškarca, saopštili su naučnici u studiji radjenoj u Rusiji, a objavljenoj u SAD.

Izvor: Beta, AFP

Subota, 28.04.2007.

10:58

Default images

Ranije studije su pokazale da alkohol uništava jetru i srce žene i to brže nego kod muškaraca, čak i kada žene manje konzumiraju alkohol, izjavili su autori najnovije studije, objavljene u američkom medicinskom časopisu "Alkoholizm: Klinikal and eksperimental riserč".

Kako bi bolje uporedili efekte alkohola na oba pola, naučnici su ispitali grupu od 78 muškaraca i 24 žena alkoholičara od 18 do 40 godina, pomoću aparata za ispitivanje kognitivnih funkcija.

Naučnici su ispitali grupu muškaraca i žena, koji uopšte ne konzumiraju alkohol, istim aparatom.

Pre testiranja, ispitanici nisu smeli tri do četiri nedelje da piju alkohol.

U odnosu na muškarce alkolohilčare, žene koje piju pokazale su lošije rezultate o vizuelnom pamćenju, razlučivanju i rešavanju nekih matematičkih zadataka.

Organizam žene drugačije razradjuje alkohol od muškaraca iako su iste telesne težine, izjavila je stručnjak iz Centra za medicinska istražianja u Baltimoru Barbara Flaneri.

Jedan od razloga je taj što žene u telu imaju manje vode nego muškarci, tako da muškarci lakše razrade alkohol i njegove neželjene efekte, dodala je Barbara Flaneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: